FANTASTISKA FÅGLAR

- ETT SKOLPROGRAM MED TEMA FÅGLAR

Ottenby är en fågellokal i världsklass! Närmare 400 arter har noterats i området och dagar då det råder bra väderförhållanden kan tusentals fåglar passera udden, och ofta observeras sällsynta arter.
 
På Ottenby fågelstation har man ringmärkt fåglar sedan 1946. Här bedrivs omfattande forskning om flyttfåglar. Verksamheten har resulterat i viktiga kunskaper om fåglarnas flyttvägar, häcknings- och övervintringsområden. Omkring 20 000 fåglar ringmärks varje år och i september 2007 ringmärktes den miljonte fågeln – en rödhake. Det är också den art som ringmärks i störst antal vid fågelstationen varje år.
 
Naturum Ottenby är Ölands södra uddes besökscenter. Här presenteras fakta om fåglar genom både guidningsverksamhet och utställningar. Här finns även kunnig personal på plats som kan svara på frågor som rör Ottenbys fågelliv och natur.
 
PROGRAM
naturum Ottenby och Ottenby fågelstation tar emot besök från skolor från april till mitten av juni samt andra halvan av augusti och september månad från kl. 11 på förmiddagen. Större grupper delas upp på olika aktiviteter. Mindre grupper kan naturligtvis genomföra våra aktiviteter som en samlad grupp.
 
Ert program kommer att bestå av följande aktiviteter:
• Besök på Ottenby fågelstation
Fåglar på nära håll - riktigt nära! Följ med in bakom kulisserna på Ottenby fågelstation och se hur ringmärkning går till.
• Tur runt udden tillsammans med personal från naturum Ottenby
Följ med på en guidad tur om Ottenbys natur och kultur. Vi vandrar runt fyrbyn, kikar efter fågel och säl samt berättar om fyren Långe Jan och Ottenby naturreservat. Kikare finns att låna.
• Besök i naturum Ottenbys utställning
I naturum Ottenbys utställning presenteras Ottenby naturreservat, Ottenby fågelstations verksamhet och fåglarnas fantastiska liv. Naturums personal hälsar er välkomna och berättar vad som finns att se, höra och göra i naturum.
• Besök i fyren Långe Jan
Välkomna upp i Sveriges högsta fyr Långe Jan och njut av utsikten ut över Östersjön och Ottenby naturreservat. Här får ni se Ölands södra udde i fågelperspektiv. Besök i fyren Långe Jan sker utan guide och kräver att minst en vuxen per grupp följer med
eleverna upp i fyren.
 
Varje aktivitet beräknas ta ca 30-45 minuter med förflyttning. Aktiviteternas längd anpassas efter gruppen och den tid som finns till förfogande i samaband med besöket. Lunchpaus kan läggas till.

Om ni tar med egen lunch att servera till eleverna har ni möjlighet att duka upp detta i vår matsäcksstuga. Här finns tyvärr inte plats för större grupper av elever att sitta, men ni får mer än gärna sprida ut er på de sittplatser som finns i fyrbyn samt på gräset framför matsäcksstugan. (Vänligen respektera att restaurangens utemöbler är till för restaurangens gäster).
 
PRIS OCH BOKNING
95 kr/vuxen, 55 kr/elev. En lärare (vuxen) per klass medföljer utan kostnad.
 
Bokning sker via e-post, men detaljer diskuterar vi gärna via telefon. Kontakta oss via naturum@ottenby.se alt. 0485-66 12 00 så planerar vi ert besök tillsammans.

Ladda ner ovanstående information som PDF
 
 
 

 
Skolor