Nyheter

2011-10-25

Alunskolans rapport! Trevlig läsning!

 

 

Paddutsläpp

 

I Onsdags var några från 4-5-6:an nere i Ottenby och hjälpte till med att släppa ut paddor.

Den grönfläckiga paddan är utrotningshotad och för att dom inte ska försvinn helt släppte dom ut yttligare 200 st, detta var inte första gången dom utökade paddorna.

Dom har gjort det två gånger tidigare, även på andra ställen i Sverige har dom utökat men dom verkar trivas bäst här på Öland! Några av paddorna var uppväxta på Nordens Ark i Bohuslän, och några kom från Skåne.

Under förmiddagen transporterades paddorna ner till Ottenby. Vid klockan ett var vi från Alunskolan, och även allmänheten, välkomna ner och titta på paddorna och eleverna fick hjälpa till att släppa ut dom.

Efter de bjöds vi på fika, kanelbulle, glass och en ”mer”.

Både SVT, TV4 och några tidningar var där så vissa av eleverna blev intervjuade.

 

Detta var en rolig och lärorik dag, vi lärde oss nya och nyttiga saker.   Av: Jonna och Måns J

 

 

 

Grönfläckigapaddor

 

Vi fick en inbjudan om att vara med och släppa ut 2oo st grönfläckigapaddor. Dagen innan vi skulle åka så pratade vi och såg en film om paddor och grodor. Innan vi skulle åka fick vi skriva frågor som vi skulle ställa till Nordens Ark.

Här är 3 frågor vi ställde:

 

1.              Hur stora blir dom ?

Svar: Dom blir ca 10 cm.

2.              Vad äter dom ?

Svar: Bland annat insekter.

3.              Hur gamla blir dom ?

Svar: Dom blir ca 10-15 år gammal.

 

Dagen var bra. Paddorna var väldigt små, söta och coola.

Först pratade en från Kalmars länsstyrelser, om att det var tredje gången dom släppte ut paddor här på Öland Södra Udde. Sedan fick bara Alunskolanfölja med och titta när dom släppte ut paddorna. Efter det blev vissa intervjuade av Smålandsnytt och TV4. Efter vi hade släppte ut paddorna gick vi in i ett hus och fikade på kanelbullar och glass, och ställde frågorna.

Linn, Mikael och Anna B