11 juli, 2019

Ny artikel i Ornis Svecica - Kollisioner med ledningar och elströmsolyckor

Att fåglar råkar ut för kollisioner med ledningar och elström har varit känt under lång tid och på flera håll i världen uppmärksammats som ett fågelskyddsproblem. Det har uppskattats att mellan 12 och 64 miljoner fåglar dödas av ledningsnätet i USA varje år. Förekomsten av kollisioner med ledningar och fåglar som råkat ut för elström i Sverige baserat på återfynd av ringmärkta fåg-lar har tidigare analyserats för perioden 1960–1985 och under den perioden visade det sig att återfynd orsakade av ledningar ökade med 17 %. I en uppföljande studie av återfynd från perioden 1960–1999 visade resultaten att återfynd orsakade av ledningar under 1990-talet inte uppvisade någon ökning. För att studera hur före-Svensk sammanfattningkomsten av återfynd orsakade av ledningar och elström utvecklats under senare år har återfynd av ringmärkta fåglar under perioden 1990–2017 analyserats.

 

Ovan är ett utdrag ur sammanfattningen, läs hela artikeln här: https://doi.org/10.34080/os.v29.19731

 

Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., & Wenninger, T. (2019). Collision with power lines and electrocutions in birds — an analysis based on Swedish ringing recoveries 1990–2017. Ornis Svecica, 29, 37–52. https://doi.org/10.34080/os.v29.19731

 


Intresserad av fågelforskning? Nu har BirdLife Sveriges vetenskapliga tidskrift ”Ornis Svecica” gått över från papperstryck till digital publicering, och dessutom kostnadsfritt – det är bara att gå in på länken och läsa hur mycket man vill. Även flera äldre årgångar finns tillgängliga digitalt.

 

Vi hoppas att de av BirdLife Sveriges medlemmar som är nyfikna på fågelforskning ska spana in Ornis Svecica. Det vetenskapliga formatet kan bjuda på lite utmaningar för en ovan läsare, men alla bör kunna få ut något av en intressant uppsats! Om du är intresserad av att meddelas när Ornis Svecica publicerar nya bidrag rekommenderar vi att du registrerar dig som användare på webbplatsen, så får du ett mejl samma minut som en ny uppsats blir tillgänglig online. Du kan också följa Ornis Svecica på sociala medier som Twitter och Facebook. Vi hoppas också att du vill sprida forskningen i Ornis Svecica på sociala medier. Inkludera då DOI-länken till uppsatsen du tipsar om, och tagga då gärna tidskriften med användarnamn @OrnisSvecica!