Nyheter

2017-10-16

Håkan Karlsson från Örebro diplomerades för sitt 400:e kryss

Här får Håkan Karlsson ta emot beviset att han kryssat 400 arter i Sverige. Diplomutdelningen ägde rum på Öland i helgen.
Under helgen fick Håkan Karlsson från Örebro ta emot ett diplom som bekräftar att han sett 400 arter i Sverige.
Det var Club 300 som delade ut diplomet i samband med det årliga arrangemanget på södra Öland.
Håkan Karlssons 400:e kryss blev en nordsångare i Dalarna i juni.
 
För många år sedan var det en bedrift att få ihop 300 artkryss i Sverige, därav namnet på föreningen Club 300. I dag är det relativt enkelt om man är med i larmsystemen, har en hygglig bil, lite tid och pengar.
Istället har 400 kryss i Sverige blivit något av en drömgräns. Håkan Karlsson från Örebro är en av de som under det här året nått det målet. Som ett bevis på det fick han ta emot diplom från Club 300 på Öland under den gångna helgen.
Håkan Karlsson har skådat under många år. Kryss nummer 300 kom redan 1967, en stäppörn i Halland. Sedan dess har arterna tickat in.
Förra hösten rasslade det till för Håkan, och han närmade sig 400 arter. Då kom bakslaget - RK beslutade att snösiska inte längre är en egen art, och det blev ett så kallat backstep.
Men Håkan fortsatte att jobba på: en skakig färd ut i Stockholms skärgård i våras gav kryss nummer 399: en knölsvärta. Nummer 400 blev en nordsångare i Fulufjället i norra Dalarna. 
- Jag över överlycklig, jag trodde aldrig att jag skulle nå till 400 arter, sa Håkan Karlsson då.
 
Av KH 
 
Ps. Idag är det 418 skådare som har 400 kryss i Sverige eller fler, enligt Club 300


 Håkan Karlsson dagen efter diplomutdelningen. En nordsångare blev kryss nummer 400 för Håkan. Foto: Anders Nilsson