Nyheter

2017-10-29

Blåsig dag med härlig skådning för närkingarna på Västkusten

Trångt i vindskyddet på Kråkudden i helgen när Närkesskådare var på plats för havsskådning. Det blåste rejält och skådarna fick bland annat se stormfågel och storlabb. Foto: Hans Waern

Hård västlig vind med vindbyar över 20 sekundmeter. Det väntade Närkesskådarna när det skulle ta sig ut till vindskyddet på Kråkudden i helgen.

- Vattnet hade stigit rejält och vi fick vada ut mellan vågorna berättar Hans Waern som leder exkursionen till Västkusten.

Det blev också bra betalt för strapatsen: havssulor, tretågia måsar, stormfågel och storlabb.

 

Redan i fredags morse gav sig skådarna iväg till Västkusten för att få lite härlig havsskådning. Fredagen ägnades åt skådning i Torslandaviken och där fick gänget bland annat se berglärkor och stripgås.

Tidigt på lördag morgon var det dags att ta sig ut på den steniga vägen till vindskydden på Kråkudden.
- Det var några ställen där vattnen hade stigit rejält. Men man kunde vada ut mellan vågorna, berättar Hans Waern som håller i redan och som också upplåter sitt hus som boende för deltagarna.

Det blåste över 20 sekundmeter från väst, och var kulingstyrka i byarna. Det innebar också att många havsfåglar hade blåst in mot kusten.

- Vi fick se över 150 havssulor, massor med tretåiga måsar, stormfågeln och storlabb. Dessutom toppskarv, alkekund, sillgrissla, tordmule och alfågel, berättar Hans Waern.

 

Efter den blåsiga förmiddagen var det skönt för gänget att åka iväg och skåda i lite lugnare miljöer, Det blev en tur till  Slingan på Hönö, Sudda, Hjälvik, Lammholmsviken och Lappesand.  

- Vi har haft riktigt bra skådardagar, berättar Hans Waern.

 

Skönt att pusta ut i lä bakom klipporna för skådarna från Närke: John Oliver, Anastasia Oliver, Anders Eriksson, Mats Ryefalk och Lars Eklund. Bakom kameran Hans Waern