Nyheter

2018-05-06

Många kul grejer i Kvismaren när NOF firade 40 år som förening

En härlig promenad i Kvismaren var en del av firandet för NOF som fyller 40 år i år. Medlemmarna i föreningen hade ett flera olika aktiviteter att välja på under söndagen. Foto: Anita Ahlberg

Som ett led i att Närkes Ornitologiska Förening firar 40 år i år fanns det många olika möjligheter för den fågelintresserade under söndagen.

På Fågelskådningens dag kunde man välja mellan flera olika exkursioner i Kvismaren. Dessutom bjöds det på en utmärkt lunch och flera intressanta kortföredrag av Kvismaren fågelstation.

 

För 40 år sedan, 1978, bildades Närkes Ornitologiska Förening. Bland  initiativtagare fanns flera personer, bland annat Åke Pettersson, som var engagerad i Kvismare Fågelstation.

Därför var det också naturligt att förlägga en del av föreningens 40-årsfirande till Kvismaren. Under söndagen kunde deltagarna välja på flera olika program.

Den långa promenaden över Åslaholmen och längs vallen i Kvismaren leddes av Thord Eriksson och Björn Ander.

- Det var lite blåsigt men vi hade ändå en väldigt trevlig och innehållsrik vandring, berättar Thord .

Annika Lorin och Åke Pettersson tog ansvar för en exkursion till Ormkärrsplattformen.

- Ute vi plattformen hade vi lä för vinden, berättar de.

De prickade in en hel del arter och som kronan på verket fick alla deltagarna se några skäggmesar i vassen.

Vid Dansbanen (Lötenplattformen) fanns Tord Larsson och Gunnar Bergeå som guidade alla besökare så att det fick möjlighet att se många olika arter.

 

Vid lunchtid samlade hela styrkan vid församlingshemmet i Norrbyås för gemensam lunch. Där passade Ulf Jorner, ordförande i NOF, att kryssa i alla fåglar som observerats under dagen. Det blev hela 91 arter.

Efter den välsmakande lunchen bjöd Magnus Friberg upp till bildshow. Han visade bilder på många av karaktärsarterna i Kvismaren och berättade samtidigt om hur statusen är för arterna just nu. Magnus passade också på att berätta om de många olika forskningsprojekt som Kvismare Fågelstation ansvarar för: några av dessa har man jobbat med sedan 1961 då fågelstationen bildades.

Magnus Persson avslutade dagen med att ta ut alla deltagarna i det fria. Där ritade man upp kartor med hjälp av rep och sedan berättade han med hjälp av alla andra bland annat om de olika fåglarna flyttningsstrategier.

- Kul grepp och väldigt lärorikt, sa Arne Lundh som var en av de som passade på att fira NOF 40 år.

  

Magnus Persson från Kvismare fågelstation tog ut deltagarna i det fria och med hjälp av rep och bilder på fåglar diskuterade man fåglarnas liv och flyttningsstrategier. Foto: Marianne Johansson