Nyheter

2018-06-04

Stockholms skärgård - Svenska Högarna med NOF

Fantastiskt – det finns inte ord att beskriva hur vackert det var! En dag som vi kommer att minnas djupt i våra hjärtan!

 

Vi anlände i god tid till Stavsnäs vinterhamn på Värmdö bortom Gustavsberg. Hann ta första frukosten i hamnen innan båten avgick 08.35 Solen sken från klarblå himmel och värmen var redan påtaglig.

 

M/S Josefin, en gammal fin skärgårdsbåt, som kanske går sin sista sommar tog oss längst ut i skärgården till Svenska Högarna. Guide var Henrik Waldenström som hälsade oss välkomna ombord.

 

Vi intog akterdäcket och vi fick bra med plats där. I väntan på avgång blev första obsarna några strandskator, hus- och ladusvalor, en gråhäger noterade Ronnie, gråtrutar och måsar skrek precis som det ska vara vid havet.

 

Färden gick förbi Sandhamn ut på Björkskärs skärgård i mellan Björkskär och Horssten, förbi Gillöga. Vid fågelskyddsområdet Stora Nassa  i Horsstensfjärden gled båten sakta förbi och vi fick njuta av massor av havsfåglar.

 

Christer konstaterade att det var precis så han både drömt om och föreställt sig.

 

Ut på öppna havet, rakt österut gick färden och framme vid Svenska Högarna där vi gick iland. En utsökt lunch hade serverats under färden så nu var det skönt att få mark under fötterna.

 

Det var massor med öar, kobbar och skär och massor av säl och ännu flera fåglar som passerades.

 

Det blev väldigt mycket havsfåglar; kustlabbar flera stycken, havsörnar, tobisgrisslor, många tusen sillgrisslor och tordmular. Tordmularna flög förbi som små cigarrer. Ejdrar låg i stora flockar kanske flest hanar som var dåliga att flyga pga. att de ruggade. Några roskarlar, rödbenor, flera gråhägrar  och en gravand kryssades också.  Sammanlagt noteras 52 arter varav en gök på Sv. Högarna.

 

Och vi som var med och fick njuta av allt det underbara var: Thord Eriksson, Kerstin Eriksson, Ronnie Lindqvist, Gun Isacson, Marianne Johansson, Christer Tegebro, Marianne Redman, Eva Georgii-Hemming, Urban Tholén, Ulf Jorner, Kent Halttunen, Annica von Sydow, Gunnar Bergeå.

 

Söndag den 3 juni 2018

 

Marianne