Nyheter

2018-07-15

Här kryssar Håkan nummer 400 - för andra gången!

Håkan Karlsson från Örebro gör krysstecknet i vattnet utanför Alvesta, och det är andra gången han kryssar nummer 400.

Under söndagen åkte Håkan Karlsson från Örebro till trakterna av Alvesta i Småland för att kryssa en ökenpipare.

Det blev kryss nummer 400 för Håkan, trots att han redan fått diplom 400-krysset redan.

- RK strök rödstrupig sångare och därmed var jag nere på 399 Sverigekryss igen. Men nu hoppas jag det här är på riktigt, säger en glad Håkan Karlsson.

 

Hösten 2017 var en bra tid för Håkan Karlsson. Då fick han på kort tid in azurmes, sibirisk järnsparv och ökensångare på sin Sverigelista. Det innebar kryss nummer 397, 398 och 399 för Håkan.

- Då började jag närma mig en drömgräns, berättar han.

Men så kom det första bakslaget. RK, Rapportkommittén beslutade att stryka snösiska som egen art och det blev ett så kallat backstep för Håkan och alla andra kryssare.
Men han gav aldrig upp och när en knölsvärta dök upp i yttersta utkanten av Stockholms skärgård var Håkan på. Det blev en skakig båttur ut till Svenska Högarna förra våren och där sågs den rara fågeln, kryss nummer 399.

I slutet av juni, även det förra året, var det dags för kryss nummer 400. En nordsångare fanns inte alls så långt bort för en hängiven fågelskådare. Det blev en nätt liten tur på 40 mil enkel resa till Fulufjället i Dalarna och nordsångaren var kryssad - nummer 400 för Håkan.

- Då var jag väldigt nöjd och glad, jag trodde aldrig jag skulle nå dit när jag började skåda fåglar, berättar han.

 

Håkan Karlsson hann till och med att få diplom av Club 300 under hösten för sitt kryss nummer 400. Men den 29 november förra året kom ett nytt bakslag. RK beslutade att stryka nästan alla fynd av rödstrupig sångare. Därmed var Håkan Karlsson tillbaka på 399 Sverigekryss.

- Det har blivit väldigt konstigt med alla DNA-analyser och annan ny teknik. Snart är det svårt att veta hur många kryss man har - det kan komma att avgöras långt senare, säger han.

 

Under söndagen dök en ny chans för kryss nummer 400. En ökenpipare har visat upp sig utanför Alvesta i Småland, och Håkan tog bilen tillsammans med sonen Martin för att kryssa fågeln. Det blev en svettig resa och sedan tvingades han vada ut i vatten för att få se fågeln.
- Skönt, nu ska jag väl ändå ha kryssat nummer 400, säger han.

 

av KH 

 

Den här ökenpiparen blev kryss nummer 400 för Håkan. Här är fågeln dokumenterad av sonen Martin genom tubkikaren,