Nyheter

2018-07-25

Unga tornseglare som ramlat ur boet kan räddas

De här två tornseglarungarna har Leif Sandgren på Fågelakuten hemma hos sig. Det går att rädda ungfåglar som ramlat/kastat sig ur boet.

Fågelakuten i Närke får just nu många påringningar om tornseglarungar som ramlat eller hoppat ur boet, och som inte klarar sig själva.

- Man kan mata de unga tornseglarna och få dem att börja flyga på egen hand, berättar Leif Sandgren på Fågelakuten.

Hemligheten är att mata ungfåglarna med köttfärs tills de fått en vinge som mäter minst 13 centimeter - då kan de flyga själva.

 

Den ovanligt varma sommaren ställer till det för bland annat tornseglarna. De häckar ofta under takpannor och här kan det bli olidligt varmt för ungarna. En del av dessa kastar sig ut i ren desperation för undvika hettan, trots att det inte är flygfärdiga.

Därför är det många som hittat tornseglarungar på marken som som inte kan flyga själva.

- Det ringer människor från hela landet och frågar vad de ska göra, berättar Leif Sandgren på Fågelakuten.

Själv har han tagit hand om några ungar som han ger mat och hoppas de ska växa på sig för att kunna klara sig på egen hand.

- Jag ger dem lite köttfärs, eller som alternativ går det också att ta till kattmat. Men det är lite svårt, ungarna tar inte maten själva utan man måste stoppa ner den i gapet på den unga tonseglaren, berättar han.

En tornseglare måste ha en vingbredd på 13 centimeter för att ha en chans att klara sig på egen hand och flyga.

- Det går att få fågelungarna att växa på sig en del, säger Leif Sandgren. Och hör man bara av sig till oss på Fågelakuten kan vi vägleda den som vill ta hand om en ung tornseglare.

 

Fågelakuten i Närke får du lättast tag i genom att melja eller ringa Leif Sandgren: 070-2567395, eller mejla till: leif.tuppaklara@gmail.com

 

Här följer några allmänna råd om du hittar en tornseglare/tornseglarunge på marken som i övrigt verkar oskadd:


1) Börja med att ta reda på om den kan flyga. Sätt den på dina handflator och lyft den högt, och sänk sedan händerna relativt snabbt så att fågeln får luft under vingarna. I bästa fall flyger den då iväg. 


2) Om fågeln inte kan flyga själv är det absolut bästa att försöka stoppa tillbaka den in i boet den kom ifrån (Det är INTE så att föräldrarna vägrar ta emot den för att den "luktar människa"; det är en myt. Så sätt tillbaka den om det går.) 


3) Om det inte går att sätta tillbaka den, och den är för ung för att flyga, så behöver den antingen avlivas av barmhärtighetsskäl eller lämnas till en kunnig viltrehabiliterare. Man får behålla upphittade skadade eller sjuka vilda fåglar i högst 48 timmar, men ju förr fågeln får sakkunnig hjälp desto bättre.


4) Det är alltså ingen totalpanik med att ge fågeln mat och vatten. Vanligen dricker ju normalt inte dessa fågelungar alls (hur skulle de kunna göra det i boet...) utan får den vätska de behöver via maten. Om man försöker hälla i dem vatten är risken stor att man gör mer skada än nytta och fågeln får ner vatten i lungorna, till exempel. Att ge en tornseglarunge rätt sammansatt kost är en konst för oss människor! En pytteliten mängd köttfärs vid ett enstaka tillfälle är inte skadligt och kan ge lite välbehövlig energi, men det går inte att föda upp ungen på detta under någon längre tid och man riskerar bara att ställa till elände. Lämna därför fågeln till en godkänd rehabiliterare om den inte flyger iväg själv inom två dygn."