Nyheter

2018-08-22

Vadarspaningar vid Myrö och i Oset

Bild: Marianne Johansson

 Vadarspaning vid Myrö med tjejerna 

Ami/Åsas tjejgrupp träffades vid P-plats Myrö för att spana efter vadare i tisdagskväll. Inte var det många vadare vid Myrö. Överhuvudtaget var det mycket dåligt med fåglar där! Exkursionen startade österut mot Myrö med en långpromenad innan vi svängde av söderut på en promenadväg in i själva reservatet. Två små vattenpölar var allt som var kvar av den första stora vattenspegeln som fanns i våras där. Två törnskator fanns i det höga gräset och på staketstolparna jagandes efter mat.

Vi själva tog rast vid första bordet som dök upp. Där bland korna sprang gulärlor och sädesärlor på marken. Nu var vi uppe i tre arter, plötsligt kom det två grågäss inkacklande och landade bland korna de också. Vid en av pölarna växt tistlar och där kryssades en steglits. Annars såg vi ladusvalor och ringduvor, hörde talgoxe och på tillbakavägen sågs en ormvråk.

Det var sammanlagt 11-12 tjejer som gladdes åt att träffas, prata och spana. Skönt att hösten är här och fågelträffarna tar fart igen!

  

Vadarspaning i Oset 

Det var en blåsig söndagmorgon med försmak av hösten när sju personer träffades vid Erik Rosenbergsstugan för att spana efter vadare! Turen startade mot Rosenbergspölen, Almbyängen och Ormestaängen och där efter vägen kryssades svartsnäppor, brushanar, en rödbena, några större strandpipare och en och annan kärrsnäppa. Alla fyra arterna svalor visade upp sig; ladusvala, backsvala, hussvala och tornseglaren. Kanske de sista för sommaren!

Lars Johansson guidade med bravur som vanligt runt hela Oset med spaning över Hjälmaren som sista punkt. Lars berättar att de letade efter drillsnäppa på sandstranden men kammade noll.

Några spännande ”rovisar” dök också upp; en bivråk, sparvhök och ett par bruna kärrhökar.

Kaffet intogs i lä bakom Eriks stuga då stugan var upptagen av några mer eller mindre påverkade personer. 

 

Kaffet smakade bra, efter drygt två timmar i blåst och höstluft, där på baksidan. Ett stort och varmt tack till Lars! 

 

/Marianne 

Bild: Marianne Johansson