Nyheter

2018-09-18

Du missar väl inte kalaset?

Den här bilden är från Fåglar i Närke och kommer att visas på torsdag i Vasakyrkan. Då blir det stort tårtkalas och intressanta gäster. Varmt välkommen.

I år fyller Närkes Ornitologiska Förening 40 år. Det firar vi och torsdag kväll blir det ett stort kalas i Vasakyrkan där NOF genomför sina inomhusmöten.

Det blir mingel med bubbel och tilltugg, en spännande pratshow med gäster och NOF bjuder på kaffe och tårta. Lägg därtill ett generöst lotteri där lotterna är grattis.

 

Den 11 februari 1978 bildades Närkes Ornitologiska Förening. Christer Nytén och Staffan Åkeby tillsammans med ett gäng andra bildade en regional fågelförening i landskapet, likt föreningar som fanns i många andra landskap.

Till en början var föreningen försiktig i sina planer (en liknande föreninge hade bildats redan i början av 1960-talet, men den somnade in).

NOF-gänget beslutade att genomföra två exkursioner första verksamhetsåret: en till Kvismaren och en till Tysslingen. Snart blev det fler och snart började NOF också arrangera resor till Skåne, Gotska sandön, Öland och Falsterbo. Det blev också flera resor utomlands. Redan efter ett år hade NOF över 200 medlemmar.

 

Sedan dess har föreningen fortsatt med de som en gång var grunden: att utöva fågelintresse gemensamt genom exkursioner, resor, möten och utbildningar.
I dag har föreningen närmare 600 medlemmar och är den främsta kunskapsbäraren av det som rör fåglarna i Närke.

 

I år är det alltså 40 år sedan föreningen bildades. Det firar vi bland annat med att ägna ett helt inomhusmöte åt NOFs 40 år som fågelförening. i Vasakyrkans samlingssal blir det mingel med bubbel och tilltugg på torsdag kväll samtidigt som det finns bildspel att titta på. Efter minglet blir det en intressant pratshow med två av de som var med och bildade NOF: Staffan Åkeby och Christer Nytén. Dessutom intervjuas Annika Lorin, hon som bildade Sveriges första kvinnliga nätverk för fågelskådare. Annika var också NOFs första kvinnliga ordförande.
NOF bjuder alla på kaffe och tårta och det blir också ett lotteri med ett generöst prisbord. Och det bästa med det är att lotterna delas ut och är gratis.

 

Varmt välkomna till Vasakyrkan, Vasagatan 6-8 i Örebro. Torsdag den 20 september klockan 19.