Vid Falsterbo Bird Show lanserades Rapphönorna Gigi Sahlstrands och Eva Stenvång Lindqvists bok Börja skåda fågel. Här gör Anders Wirdheim, SOF - som gjort layouten - reklam för boken på Ljungen.


Nyhetsarkiv 2010

Här är de viktigaste nyheterna under 2010. 

Fokus på kvinnors skådning i Fågelåret 2009
Hela inledningen i SOF:s årliga publikation Fågelåret 2009, som nyss kommit ut, handlar om det ökande intresset för fågelskådning bland kvinnor. Rapphönan nämns, liksom de lokala tjejgrupperna Ladybirds och Ringduvan. Och som pricken över i pryds omslaget av en rapphöna! Fågelåret 2009 kan beställas via
Naturbokhandeln.

Club300 sponsrar roll-up
Club300 har beslutat att sponsra en roll-up till Rapphönan. Det är vi väldigt glada för, det hjälper oss att synas bättre när vi ställer ut i olika sammanhang. Tidigare har Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, sponsrat oss med en flyer, och vi väntar på att få gå in i SOF:s nya webbaserade hemsidessystem. VARMT TACK TILL CLUB300 och SOF!
 

Rapphönan medverkar i TV-programmet Mitt i naturen
Den 28 oktober sändes ett inslag om Rapphönan och om boken Börja skåda fågel i TV-programmet Mitt i naturen. Inslaget blev ca sju minuter långt. Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist intervjuades, och TV-teamet följede sedan en grupp Rapphönor på deras exkursion vid Svartsjöviken. Se inslaget i Mitt i Naturen 28 oktober.


Gigi Sahlstrand Årets silvertärna 2010!
Sedan 2000 har Sveriges Ornitologiska Förening delat ut ett pris till en kvinnlig fågelskådare. Utdelningen sker i samband med Bivråkens dag, som från och med i år ingår i Falsterbo Bird Show. Utmärkelsen Årets silvertärna går till en "engagerad kvinnlig ornitolog, som är en god förebild och inspirationskälla för andra fågelskådande kvinnor och har varit aktiv inom en regionalförening, fågelklubb eller någon av SOF:s olika verksamhetsgrenar". Läs
motiveringen.

GRATTIS GIGI!

Rapphönan på Falsterbo Bird Show
Rapphönan fick ett eget utrymme i SOF:S monter under Falsterbo Bird Show 3-5 september, där ett gäng glada Rapphöns jobbade: Marianne Dannbäck, Susann Östergård, Lotta Berg, Helene Wallenstedt, Gabriella Andersson och till och från även Josefine Brantmark. Eva Stenvång Lindqvist och Gigi Sahlstrand lanserade sin bok Börja skåda fågel under mässan, som de också fick möjlighet att berätta om vid flera tillfällen. Anne Thorsell, som gjort vinjetterna, fanns också på plats. Gigi och Eva medverkade även i Naturmorgon.
Lyssna på inslaget i Naturmorgon!

SOF sponsrar flyer
Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, kommer att sponsra en flyer om Rapphönan. Den får formen av ett bokmärke, med logotypen på framsidan och en kort text om Rapphönan på baksidan. Flyern blir färdig lagom till Falsterbo Bird Show.
VI TACKAR SOF FÖR STÖDET!

Reklam för Rapphönan under tälthelg
Under Club300:s årliga s.k. tälthelg i Ottenby i maj stod Eva Stenvång Lindqvist och Gigi Sahlstrand tillsammans med Naturbokhandeln och SOF och gjorde reklam såväl för Rapphönan som sin kommande bok "Börja skåda fågel". Boken utkommer på SOF:s förlag och lanseras under Falsterbo Birdshow den 3-5 september. Du kan inhandla boken till rabatterat pris (218kr) genom betala in summan senast 31/8 2010 till pg 199499-5, SOF. Då får du boken fraktfritt hem i brevlådan och du spar 50 kr. Se smakprov ur boken på
www.falsterbobirdshow.com.

Gigi Sahlstrand & Eva Stenvång Lindqvist författare till ny fågelbok
I sommar utkommer boken Börja skåda fågel, som Rapphönorna Gigi och Eva skrivit tillsammans. Boken ges ut av SOF och är illustrerad av ytterligare en Rapphöna: Anne Thorsell. Läs mer i foldern.


Rapphönans kollektion
Nu har vi tagit fram ett urval snygga profilkläder med Rapphönans logotype. Kika in i
Butiken!

Ugglor, spettar och varg - rapport från Rapphöneresan till Dalarna i mars
16 Rapphönor deltog i träffen i Dalarna. Trots det delvis blev hård blåst och kraftigt snöfall gav det spännande fåglar. Och tänk så bra 16 Rapphöns kan samsas i en liten stuga utan el och vatten! Läs
rapporten. Här är också Ritva Elgs recept på en energirik skådarkaka, som alla blev förtjusta i.

Rapphönans första år
Vi har gjort en sammanfattning av allt som hände under Rapphönans första år. Och det var inte lite!
Läs och njut!

Rapphönor i Linköping uppmärksammades under artrally
Läs i Östgöta Correspondenten om Ellen och Annika!


Gigi Sahlstrand i Gomorron Sverige
Tablå tisdag 2 februari - Vi har haft en riktig vargavinter i landet. Hur påverkar det våra fåglar och djur? Med Lage Larsson, meteorolog och Gigi Sahlstrand, ornitolog. Titta på reportaget i Gomorron Sverige.

 

Vinterfåglar inpå knuten 2010
Delta i Sveriges Ornitologiska Förenings räkning av fåglar på fågelborden, Vinterfåglar inpå knuten. Läs mer på
SOF:s hemsida.  

Rapphönor fann rapptupp på artrally
Under självaste artrallyt på Mälaröarna i Stockholm den 16 januari, slog lag "Rapphönan" till med den tyngsta arten på rallyt - rapphöna! En hedersam 3:e plats blev det ändå.  På plats och bevittnade det hela var ett reportageteam från SOF:s  tidskrift Fågelvännen.
Läs artikeln i Fågelvännen nr 1 2010.
 

Rappa damer i Halmstad - vann artrallyt!
Det årliga artrallyt i Halmstad gick av stapeln lördagen den 2 januari. Det var i år 27 deltagare i 9 lag.  Rapphönorna Josefine Brantmark,  Anita Öckner,  Kerstin Sandberg och Darinka Ribic hade i år ett rent tjejlag. De fick ihop 78 arter (som alla i laget sett) och blev det vinnande laget! STORT GRATTIS!