Stina Thelander fick SOF:s utmärkelse Årets silvertärna 2011.


Nyhetsarkiv 2011

Här är de viktigaste nyheterna under 2011.

Årets Silvertärna porträtterad i Vår Fågelvärld
Stina Thelander, Göteborg, som fick utmärkelsen Årets Silvertärna 2011, porträtterades i nr 6 2011 av Vår Fågelvärld. Läs artikeln

Rapphöne-upplevelse från Getterön lästes upp i Naturmorgon
På julafton var berättelser av olika slag ett tema i Naturmorgon i P1, och läsekretsen uppmanades att skicka in sådana. Den episod då en jorduggla blev fångad av en storlabb (se referatet från Getterön) valdes ut och sändes. Berättelsen hade skickats in av Eva Stenvång Lindqvist.

Premiär för skånsk skådarpub!
Den 24 november var det gemensam avspark för skånska Rapphöns! Den första skådarpuben hölls på Gloria i Lund. Tio tjejer, från så spridda delar av Skåne som Lund, Råå, Klågerup, Klippan, Hörby, Dalby m.fl. orter, slöt upp och fick en trevlig kväll tillsammans. Läs mer om Rapphönor i Skåne.

Rapphöneträff på Getterön
Helgen 21-23 oktober 2011 samlades 18 tjejer från hela Sverige för skåda fågel i Halland. Vi lyckades pricka in en fantastisk skådarhelg med framförallt havsfåglar. Läs rapporten.
 

Rapphönan Gotland bildad
Det är kul att det bildas lokala nätverk i Rapphönan, senast ut är Rapphönan Gotland.13 tjejer är redan anslutna till det nya nätverket, och sju av dem träffades den 31 oktober för att " fira in" Rapphönan Gotland. De har redan ett program klart för 2012, med fyra träffar, som ingår i
 Gotlands Ornitologiska Förenings program. Kontaktperson hos Rapphönan Gotland är Mia Holmebrandt.

Rapport från skådarträffen på Getterön
Helgen 21-23 oktober 2011 samlades 18 tjejer från hela Sverige för skåda fågel i Halland. Vi lyckades pricka in en fantastisk skådarhelg med en massa spännande fåglar, framförallt havsfåglar. Vi var ett blandat gäng från mindre erfarna till mer erfarna, vilket gav en trevlig mix på skaran.
Läs rapporten.

Lena Radler först till 400!
Lena Radler är den första Rapphöna som nått den magiska gränsen 400 Sverigekryss, sedan nätverket bildades. Nummer 400 blev en eksångare och datumet var den 12/9 2011. Lena belönades under hösten med Rapphönans Gulddiplom. GRATTIS LENA!

 

Anmäl dig till kursen i inventeringsmetodik!

Det behövs fler kvinnliga inventerare! "Inventeringsmetodik för ornitologer" är en 5-poängskurs vid Uppsala universitet som flera Rapphönor gått och är väldigt nöjda med. Läs mer i artikeln, som publicerades i Fåglar i Stockholmstrakten nr 2 2011. Man behöver inte ha poäng i biologi för att gå kursen, som anordnas varje vår i samarbete med SOF. Sista anmälningsdag: 15 oktober. Läs mer i artikeln i Fåglar i Stockholmstrakten nr 2 2011.

Tjejskådarhelg i Halland 21-23 oktober
Träffen blir vid Getterön i Halland med ett spännande program. Vi får Tärnorna, den lokala tjejsektionen i VOF, som våra lokala guider.
Inbjudan.pdf  

Stina Thelander Årets silvertärna 2011
Rapphönan Stina Thelander från Göteborg fick årets utmärkelse, som delades ut på Falsterbo Bird Show. Stina har varit ordförande i Göteborgs Ornitologiska Förening och är aktiv i den lokala tjejgruppen Ladybirds. GRATTIS STINA! Läs
motiveringen.

Rapphönan på Falsterbo Bird Show
Även detta år visade Rapphönan fjädrarna vid Falsterbo Bird Show, som i år hölls 2-4 september. Vi stod tillsammans med SOF, Naturbokhandeln och AviFauna. Medverkade gjorde bl.a. Rapphönan Carina Palm och Rapphönorna + SOF-volontärerna Annika Morberg och Marianne Dannbäck. Det var ett stort intresse kring Rapphönan, såväl hos besökare som media. I Sydsvenska Dagbladet fick vi en hel sida och i Skånska Dagbladet en mindre text med foto. Eva Stenvång Lindqvist och Gigi Sahlstrand höll under mässan föredrag om sin bok Börja skåda fågel. Läs
artikeln i Sydsvenskan.

Gigi Sahlstrand vann tjejklassen i Club300:s Birdfinder 2010
Saxat från Club300:s hemsida: "Tjejerna vinner mark i skådarkretsar och under året hade Birdfinder en egen tjejklass. Vinnare av klassen och en handkikare från Kamakura blev Gigi Sahlstrand på 4 poäng, med tärnmås och dammsnäppa på listan. Tvåa och vinnare av ett regnställ från Didriksons blev Monica Malmberg på 2 poäng, som upptäckte en svarthuvad mås i Blekinge i april."

Rapphönor volontärer vid Ottenby - bli volontär du också!
Under sommarens högsäsong har SOF volontärer på plats som pratar om fåglar med turisterna, låter dem titta i tubkikare, berättar om  SOFs verksamhet, säljer fågelpins och svarar på fågelfrågor. Fler Rapphönor har medverkat i sommar: Lotta och Hanna Berg, Evy B, Annika Morberg och Marianne Dannbäck. Tycker du att det vore kul att bli SOF-volontär, kontakta
Gigi Sahlstrand - gsahlstrand(at)yahoo.se. Man behöver inte alls vara "superduktig" på fåglar för bli volontär. Det viktigaste är att man tycker det är kul att prata med folk om fåglar!

Rapport från Rapphönans besök vid Tåkern 10-12 juni

Ett liten gäng nappade på inbjudan till skåda en helg vid den fantastiska fågelsjön Tåkern. Läs rapporten.

Rapphönan i Karlavagnen i P4

Torsdagen den 16 juni hade Karlavagnen i P4 21.40-24.00 temat Fågelliv, och redaktionen uppmärksammade Rapphönan. Eva Stenvång Lindqvist intervjuades i direktsändning under en kvart i programmet. Lyssna till Karlavagnen 16 juni.

Eva Stenvång Lindqvist medverkade i nya Vågen i P1
Den 30 maj medverkade Eva i radioprogammet Nya Vågen i P1 och pratade om fågelböcker. Lyssna till
inslaget i Nya Vågen 30 maj.

Rapphönan i Naturmorgon i P1 28 maj
Rapphönan fick reklam i Naturmorgon lördagen den 28 maj. Programledaren Lasse Willén intervjuade Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist i samband med Stockholms Ornitologiska Förenings tjejresa till Leksand, och ställde då bl.a. frågor om vårt nätverk. Lyssna till
Naturmorgon 28 maj.

Rapphönan ställde ut på Fåglar i focus 16-17 april
Rapphönan Christina Bredin bemannade Rapphönans monter på Fågelskådarmässan Fåglar i focus i Strömsholm, Västmanland och informerade om nätverket. Eva Stenvång Lindqvist medverkade med ett föredrag om boken Börja skåda fågel.

Rapphönan Västmanland bildad!

En lokal grupp av Rapphönan har bildats i Västmanland, av ett gäng tjejer i Västmanlands Ornitologiska Förening som träffas året runt för att skåda fågel. Under vinterhalvåret träffas man även inomhus, en gång i månaden, för att lära sig mer om fåglar. Invigningen skedde den 1 februari. Kontaktperson är Sara Wändell.

Artikel om Rapphöneträff i Fågelvännen
SOF:s tidskrift Fågelvännen uppmärksammade Rapphöneträffen vid Hornborgasjön. Läs artikeln.

Gigi Sahlstrand gästade Gomorron Sverige i SVT
Den 28 januari kunde vi se Gigi sitta i TV-soffan och prata om SOF:s satsning "Vinterfåglar intill knuten".
Se
inslaget i Gomorron Sverige här --> (spola förbi handbollen, start 4.08 minuter i programmet)

Delta i "Vinterfåglar inpå knuten" 2011!
"Vinterfåglar inpå knuten" närmar sig. Den 28-31 januari genomförs den landsomfattande räkningen. Förra året räknades antalet fåglar på runt 19 000 fågelbord. Läs mer på
Sveriges Ornitologiska Förenings hemsida. Nytt för i år är det har skickats ut en broschyr till 4 500 skolor. Ladda ner broschyren.

Grattis Strandskator till fin publicitet!
Det kvinnliga tjejskådarverket i norr,
Strandskatorna, har fått fin publicitet på Club300:s hemsida. Flera av oss Rapphöns är dessutom med i detta nätverk också. Det ena utesluter inte det andra! Läs artikeln på Club300:s hemsida.


Arrangemang i Stockholm: Att lyssna är halva skådningen
En av Sveriges kunnigaste inom fågelläten, Henrik Waldenström, håller en minikurs exklusivt för Rapphönor som bor i, eller har möjlighet att ta sig till, Stockholm. Läs mer under
Aktiviteter 2011.

Rapport från Rapphönans Skåneresa 5-8 januari 2011
En flock Rapphönor från olika håll i landet samlades i Skåne för att möta vårfåglarna... bland meterhöga drivor på Österlen! Läs
reserapporten.
 

Nationell tjejskådarhelg vid Hornborgasjön 1-3 april 2011
I vår samlas vi vid Hornborgasjön. Läs
inbjudan.


Gigi Sahlstrand ny reseledare i AviFauna

Hennes premiärresa går till Runde sommaren 2011. Läs mer på Avifaunas webbsida.
 
Åta dig en Atlasruta!
Atlasinventeringen, Atlas 2, pågår - inventeringen som helst ska täcka varje svensk millimeter. Alla rutor i landet är inte bokade och det behövs fler tejer som inventerar. Kontakta din lokala/regionala fågelförening för mer information!

Vi efterlyser kvinnliga fotografer
Visst finns det väl duktiga fågelfotografer bland Rapphönorna? Lägg gärna ut lite nytagna bilder på mejlingslistan. Vi hoppas också kunna publicera bilder i
Galleriet..