35 år i ringmärkningens tjänst vid Venan

Lennart Eriksson och Leif Sandgren vid fångstnäten på Märkplats Venan. Foto: Rolf Hagström

19 oktober 2013

När årets arbete nyligen avslutades har ringmärkningen vid Märkplats Venan pågått i 35 år.
Leif Sandgren och hans kompanjoner har genom åren satt ringar på 44.379 fåglar.
- Det är en väldigt speciell känsla att hålla i en fågel och få möjlighet att på nära håll studera till exempel fjäderdräkten, berättar Leif Sandgren.
 
När Leif Sandgren kom till Örebro 1978 började han leta efter en lämplig plats där han kunde ringmärka fåglar. Han gjorde ett försök på hösten vid Venakullarna och lyckades få in hela åtta blåhakar.
- Då förstod jag att det var en bra plats, säger han.
Leif Sandgren började ringmärka fåglar för 50 år sedan; först som volontär på Ottenby, sedan som assistent och snart var han ringmärkare. Några år senare fick han en egen ringmärkarlicens.
Sin erfarenhet av att ringmärka fåglar tog han med sig när han flyttade till Örebro 1978 och sedan dess har han ringmärkt fåglar vid Märkplats Venan varje år. Den 15 oktober avslutades årets arbete, då hade 1.293 fåglar blivit ringmärkta. De har inte bara fått en ring runt benet, de har också noggrant blivit vägda, mätta och andra fakta har noterats.
- Att skåda fåglar är en sak. Det här ger ytterligare en dimension, att få chansen att titta på fågeln ger en stor kunskap om arter, om ålder och fjäderdräkt, förklarar Leif.
De första åren jobbade Leif ensam med ringmärkningen. Några år senare anslöt Lennart Eriksson och Johan Åhlén. På senare år har även Per Wedholm börjat ringmärka vid Märkplats Venan.
Vid Märkplats Venan finns flera olika fångstplatser, alltså platser där man sätter upp näten. Det är vid Venastugan, Rävgången, Stentornet och Näsbybäcken. Utöver dessa fångstplatser arbetar man också med att ringmärka speciella arter på andra platser.
Sedan starten för 35 år sedan har över 40.000 fåglar blivit märkta. Leif och hans kompanjoner har märkt 126 olika arter, det har varit många lövsångare (5.945 individer) och blåmes (4.069 individer).
- Det har varit många fina ögonblick. En gång satte vi nät på natten ute på Venamaden. I mörkret och blötan hittade vi både morkulla och pärluggla i näten, berättar Leif.
- En annan gång var jag ute och letade efter ett bo till brun kärrhök. Plötsligt satt en rördrom i vassen som jag lyckades fånga och ringmärka. Det var verkligen överraskande.
Leif berättar också om när han och Lennart Eriksson i slutet av september 2009 upptäckte en törnskata som var ovanligt sen. Efter mycket om och men fastställde de att det var en törnskata av den ovanliga arten: rödhuvad törnskata. Eftersom den stannade kvar flera veckor vid Venakullarna blev den en folkvandring av fågelskådare som ville se den rara fågeln.
Återfynden från ringmärkningen är inte många, ”bara” 311 stycken, men desto roligare när de kommer. En näktergal från Venan återfanns i Kenya, och när en näktergal märkt i Kenya fastnade i näten i Venan fick Leif kontakt med sina kollegor flera hundra mil söderut. Det renderade i ett besök och en träff med ringmärkarna i Kenya.
Ett år ringmärkte Leif och hans kollegor fisktärnor ute vid Lungersbådan i Hjälmaren. En av dessa tärnor återfanns i Namibia i södra Afrika. Det blev ett besök även där.
- Jag har fått många vänner runt om i världen genom ringmärkningen, konstaterar Leif.
 
Av Kent Halttunen
Det är en speciell känsla att hålla i en fågel och se alla detaljer, berättar ringmärkaren Leif Sandgren. Foto: Rolf Hagström