Nyheter

2011-06-30

Två andrafynd i fångsten!

Sveriges andra vandrande smaragdflickslända! Första fyndet gjordes 1963 vid Kullen, Skåne. Foto: Ottenby fågelstation

Efter de senaste dagarnas nordostvindar på Ölands Södra Udde har ett rikt inflöde med trollsländor noterats, både i fågelstationens fångsträdgård och på olika ställen i reservatet. Främst har ett större antal kejsartrollsländor Anax imperator fångast och observerats i fält. Efter en runda i A-fällan under förmiddagen hittades dock Ottenbys andra vandrade ängstrollslända Sympetrum fonscolombii, en art som uppträtt på flera lokaler runtom i Sverige i år, bland annat vid Albrunna kalkbrott på Öland. Sveriges första fynd av arten gjordes vid Ottenby fågelstation 1997.

 

Strax efter att ovanstånde, rara slända fångats kom Gabriel Norevik in med ytterligare tre sländor som skulle bestämmas; två ängstrollsländor (av vanligare arter) samt en smaragdflickslända. Resten av personalen slogs snabbt av sistnämndes storlek och avvikelse från andra arter smaragdflicksländor som fångats tidigare under säsongen. Vandrande smaragdflickslända Lestes barbarusus kom snabbt på tal och många grova karaktärer stämde väl överens redan vid första examinationen. Vid närmare betraktelse stämde även mindre detaljer bra för arten. Sländan dokumenterades i fågelstationens fotolabb och bilder skickades till Magnus Billqvist. Även han kunde bara hålla med om att detta rörde sig om Sveriges andra fynd av vandrande smaragdflickslända L. barbarus! Individen var en hona. Det första fyndet gjordes vid Kullen, Skåne 1963. Arten är kontinental och har sin nordgräns i norra Tyskland och Polen. Som om inte detta vore nog fångades knappt två timmar senare ytterligare en (alltså landets tredje), denna gången en hane, vandrande smaragdflickslända!

 

I och med att fler ovanliga sländor fångas på fågelstationen och intresset för sländor ökar bland skådare, kommer fågelstationen att formulera en policy, liknande den för fåglar, för uppvisning av trollsländor. Denna kommer att finnas på hemsidan inom några dagar. 
Ottenbys andra vandrande ängstrollslända. Första fyndet gjordes (även för Sverige) 1997 vid Ottenby fågelstation. Foto: Ottenby fågelstation
Ottenby-Nyheter
 
Senaste nyheterna:
2018-09-25

Jobba hos oss 2019!

 
2017-10-08

Nya paddor till Ottenby

 
2017-03-08

Nytt om strandpipare!

 
2017-01-27

Räkna vinterfåglar i helgen!

 
2016-08-05

Soligast i landet - igen!