14 februari, 2019

Postkodstiftelsen stödjer Östersjöprojekt om flyttfåglar

Östersjön till Afrika tur och retur – skräntärnors och silltrutars flyttvägar

 

Vi vill förbättra kunskapen om och synligheten av två av Sveriges mest unika populationer av kusthäckande fåglar, nämligen skräntärnan och östersjösilltruten. Dessa fåglar är rätt stora och därför relativt lätta att se och känna igen även för den som inte är aktiv fågelskådare, vilket ökar möjligheterna till engagemang i bredare grupper. Både skräntärna och silltrut är rödlistade arter i Sverige. Östersjöprojektet utgör ett unikt tillfälle att öka medvetenheten kring globalt naturskydd hos såväl beslutsfattare som hos allmänheten med fokus på barn och ungdomar, och visa på de hot som långdistansflyttande fåglar möter under sina långa resor över kontinenter och hav.

 

”Förlusten av biologisk mångfald måste hejdas och hotade arter skyddas. Vi är därför stolta att tillsammans med BirdLife Sverige arbeta för att öka kunskapen om naturvård och biologisk mångfald genom att använda lokala exempel på utrotningshotade arter i form av skräntärnan och silltruten” säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

 

Tack vare projektstöd från Postkodstiftelsen kan vi nu genomföra Östersjöprojektet i sin helhet! Som projektledare anställs Maria Ericsson från Kalmar. Maria har en bakgrund inom forskning och har biologi, etologi och pedagogik i sin portfölj och kan med sin specialistkompetens tillföra en spännande vidareutveckling av projektet. Projektanställd blir också Sofia Almkvist, biolog från Uppsala. Sofia kommer att arbeta som fältassistent och med analys av insamlade data. Vi startar upp projektet under mars 2019 och beräknas ha uppfyllt våra första mål i december 2020.

 

Projektet anknyter på ett tydligt sätt till FN:s globala mål för hållbar utveckling där vi; (14) förvaltar och skyddar marina och kustnära ekosystem, (15) skyddar, återställer och driver frågan om ett hållbart nyttjande av land- och sötvattenekosystem och (17) fokuserar på att genom internationella partnerskap stärka samarbetet kring vetenskap och global hållbar utveckling. För att på ett långsiktigt hållbart sätt skydda flyttfåglar som varje år rör sig över stora delar av världen behövs en internationell insats. Vi ser att uppbyggnad av sådana partnerskap – både längs den östra och västra flyttvägen – ger goda möjligheter att stärka det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

 

Förutom dataanalys omfattar projektet en viktig komponent i form av kunskapsspridning: information, temadagar, barnböcker med mera som berör flyttfåglar som skräntärna och silltrut. Vi ser informationsspridning och opinionsbyggande som centrala delar i arbetet för att uppnå FN:s globala mål. Människor ser sällan vikten av att skydda och bevara saker som de inte vet existerar. Vårt mål är att böckerna skall kunna ges ut gratis till biblioteken, och dessa kommer informeras om möjligheten att rekvirera ut böckerna. Vi hoppas att åtminstone hälften av Sveriges skolbibliotek kommer att ha böckerna för barn att låna!

 

Projekt skräntärna och Projekt hotade kustfåglar har sedan de startats drivits av BirdLife Sverige och de har finansierats via medel från Alvins fond, Världsnaturfonden, Lindbergs stiftelse, Petra Lundins stiftelse, BirdLife Sverige, Lunds Universitet – CanMove programmet, Länsstyrelser och kommuner samt med gåvor från privata personer.

 

I den mån projektet visar på fortsatt behov att analysera ytterligare data kommer detta att ske genom mer rent forskningsinriktade projekt vilket kan inkludera ytterligare studier med hjälp av olika slags loggrar/sändare på aktuella fågelarter. Arbetet med att skydda områden och lokaler kommer att fortsätta inom ramen för föreningens ordinarie arbete till dess att tillfredsställande skydd har uppnåtts. Projektet med stöd från Postkodstiftelsen drar igång den 1 mars 2019 och avslutas i december 2020.

Skräntärna
Ung silltrut, flyttar själva utan föräldrar