Program Falsterbo Bird Show 2018


Öppettider på mässområdet


Tisdag – torsdag 28–30 augusti

Kl 10 – 14:  Naturpedagogiskt program för förhandsanmälda förskolebarn och skolelever

Fredag 31 augusti

Kl 12 – 18:  Utställningar, aktiviteter


Lördag 1 september

Kl 10 – 18:  Utställningar, föredrag och aktiviteter
Kl 18:30 – 24:  Kvällsaktiviteter med underhållning. Middagsbuffé serveras från 18:30. Förhandsanmälan till middagen ska göras till restaurang@falsterbobirdshow.com senast tisdag 28/8. 

Söndag 2 september

Kl 10 – 16:  Utställningar, föredrag och aktiviteter

Program och aktiviteter 


Detta program gäller de aktiviteter som är tidsbestämda under Falsterbo Bird Show. Givetvis händer annat löpande runt omkring i området. Läs och kolla vad som passar dig bäst. Här finns allt från unika föredrag, ja snudd på världsunika, till vandringar riktade till såväl den nyfikne som flanören. Ta chansen att ge dig ut i naturen och upptäcka och lära om den biologiska mångfalden. 
 
Denna programinformation är mer fyllig än den som trycks och lämnas till dig vid ingångskassan. Den kan tryckas ut men spara den hellre i din mobil eller läsplatta så spar vi miljön lite!

2018 års pogram är under planering.
Webmaster gör uppmärksam på att översikten nedan visar fjorårets program.
Programmet för 2018 planeras för närvarande och kommer att publiceras inom kort.


Fredag 1 septemer


14:00  Iran - natur, kultur och fördomar
Magnus Ullman berättar om resor till Iran, ett land med en mediabild vi matas med som kanske inte stämmer med verkligheten. Magnus är reseledare för AviFauna Naturresor, är en av de europeiska ornitologer som rest flitigast i Iran. Det har hunnit bli åtta besök sedan 2003, senast i april 2017.
 
14:45  Skånska djur
Kristian Gärdsborn är naturfotograf från Skåne. Han berättar till fantastiska bilder om några djurarter man kan möta i de skånska markerna såsom rådjur, dovhjort, kronhjort och lite utter. Kristian har också gjort en fotoflora över Skånes orkidéer tillsammans med Kjell-Arne Olsson.

15:20  Fåglar i Peru
Gunnar Engblom, svensken som slagit sig ned sina bopålar i Peru, driver resebyrån Kolibri expedition. Få om ens någon vet var och hur man ska skåda fågel i Peru, ett av världens fågelrikaste länder med Amazonas vidsträkta regnskogar, Andernas höjder, torröknar mot havet i väster och havet självt. Allt med ett myllrande fågelliv.

16:00  Lyssna på fladdermöss
Cecila Wide är en hängiven fladdermusskådare. Inför kvällens fladdermusvandring berättar Cecilia lite om vad vi kan förvänta oss och vilken teknisk utrustning man behöver för att lokalisera och identifera de olika fladdermusarterna vi har omkring oss. De finns där men oftast får man bara en skymt av dem i skenet av en gatlampa eller så. 

16:45  "Llghtskådning" i Vancouver och the Sun Coast i BC, Canada 
Jan-Åke Hillarp tar oss med till Kanadas sydvästkust. Där möter oss en rad spännande fågelarter. 

Ca 18:00  Middag, pub, mingel,

Ca 21:00  Fladdermusvandring

Med Cecilia Wides och teknikens hjälp beger vi oss ut för att identifiera fladdermöss (se programpunkt fredag 16:00). Deras "röster" ligger på frekvenser som vi människor oftast inte kan höra men med hjälp av detektorer kan vi "höra" det som oftast inte syns men som finns där omkring oss hela tiden.

Liveskådning, barnaktiviteter och livemålning hela eftermiddagen!


Lördag 2 september

 
08:00-12:00  ”Skådning i lagom tempo” vid Falsterbo fyr under ledning av P-G Bentz, Falsterbo Fågelstation. Kom och gå när det passar!
 
10:00  Natur på näset
Jan-Åke Hillarp, Måkläppsföreningen, inleder lördagens föredragsprogram med "Natur på näset", om allt spännande som finns på Falsterbohalvön. Ett föredrag för både den nyfikne tillreste och kanske i ännu högre grad för närboende som kan få ett antal tips om kända och okända företeelser i sin närhet.
 
11:05  Storkens återkomst
Under lång tid var den ståtliga storken en vanlig syn i det skånska slättlandskapet. Men 1954 häckade det sista paret. Genom ett mycket ambitiöst uppfödningsprogram finns det åter vilda storkar i Skåne. Sven Persson/N och Per Blomberg, utbildad arkitekt och biolog, berättar om det hittills framgångsrika projektet.

11:45 Skräntärna – en fågelart att vårda!
Ulrik Lötberg leder SOF-BirdLifes ”Projekt skräntärna”. Vi får reda på hur den svenska stammen av världens största tärnart mår och vad projektet lärt så här långt om skräntärnorna.

12:20  AviFauna, Marocko
Marocko är ett spännande resmål. De som besöker landet vittnar om många fantastiska upplevelser och extremt gästvänliga människor. Ola Bondesson, reseledare för AviFauna, berätter mer om landet, fåglarna och som ekoturistmål.
 
13:00 Armand Krajnc inviger Falsterbo Bird Show 2017!
Alla vet att Armand har gjort en mycket framgångsrik boxarkarriär men att han också skulle visa sig vara ett ämne som fågelskådare kom väl som en överraskning för alla! I SVT:s satsning "Det stora fågeläventyret" lyckades han ta sig till finalen i Peru där han slutade på en hedrande andraplats. Det är därför väldigt roligt att Armand  ställer upp och inviger årets Falsterbo Bird Show! Kan inte bli bättre! Invigningen genomförs från konferencierspodiet centralt i utställningsområdet. Vid otjänligt väder flyttar vi inomhus.
 
13:30  Vinterfåglar Inpå Knuten  
I tolv år har BirdLife Sverige uppmanat svenska folket att räkna fåglarna vid fågelmatningarna. Evenemanget syftar i första hand till att öka intresset för fåglar, men kan vi även dra lärdomar om våra vinterfåglars status och utveckling? Ja, visst kan vi det! Numera medverkar årligen runt 20 000 hushåll, så materialet är dessutom stort. Anders Wirdheim, som arbetade med projektet de första tolv åren, ger några exempel på vad Vinterfåglar Inpå Knuten gett.

14:00  Fågelkalendern – du kan bidra till klimatforskningen!
Brukar du hålla koll på vårfåglarnas ankomst? Då kan du bidra till forskningen om klimatförändringens effekter på Sveriges fåglar. Du behöver inte vara proffs. Cecilia Kullberg och Kjell Bolmgren informerar om det gemensamma projektet som Stockholms- och Lantbruksuniversitet genomför tillsammans med BirdLife Sverige.
 
14:35  'Waders and their Conservation'
Rick Simpson, with his wife Elis, founded Wader Quest in 2012 to raise awareness about declining wader populations and to raise funds to support conservation measures for waders around the world. In Waders and their Conservation they discuss the main threats facing waders and look briefly at what, if anything, can be done to combat these declines. 
 
15:10  Big Year WP
Ett gäng unga skådare genomför just nu ett år av fågelskådning i Västra Palearktis med mål att se så många fågelarter som möjligt. Det innebär att man besökt många spännade områden med fågellokaler som inte besöks så ofta. Förutom att det är ett äventyr så kommer vi också att få lite mer kunskap om vilka fåglar man kan hitta i vår del av världen. Räkna med att det blir allt från öken till tundra.
 
15:50  Tk vs Rk
BirdLifes Taxonomikommitté och BirdLifes Raritetskommitté har olika roller. Hur förhåller det sig egentligen, vem gör vad; ställer Taxonomikommittén till det för Raritetskommitén med sina lumpar och splittar? Det får vi reda på under detta föredrag. Dessutom får vi lite färska exempel på detta fenomen; lite om rödstrupig sångare och tundratrut! Björn Malmhagen och Hans Larsson från Rk möter Erling Jirle från Tk. Förhoppningsvis reder de ut begreppen i god sämja.
 
16:40  Artbildning, evolution och vad är egentligen en art?
Nya arter utvecklas under lång tid genom att en art gradvis delas upp i två eller flera arter. Som en följd av detta är många ”former” med nödvändighet svåra att klassificera som antingen underart eller art. Detta leder ofta till långdragna och ibland hätska debatter mellan olika forskare samt till frustration bland fågelskådare. 
Detta föredrag förklarar kortfattat hur arter utvecklas och hur begreppet art definieras, samt ger exempel på problematiska arter/underarter liksom hur genetiska studier har avslöjat helt oväntade släktskapsförhållanden mellan arter.
Per Alström är professor i ornitologi, verksam vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Han forskar på fåglars taxonomi, systematik och evolution och har beskrivit sju för vetenskapen helt nya fågelarter. 

Per Alströms föredrag sponsras av Club300
17:40  Mingel, middagsbuffé,
Middagsbuffé serveras från 18:30. Förhandsanmälan ska göras till restaurang@falsterbobirdshow.com.
 
19:30  Tävling
Henrik Waldenström med sidekick leder oss i en lekfull tävling på blodigt allvar. När Henrik kommer igång då har ingen tråkigt!
 
21:00  Nattlysning
För den som orkar tar Entomologiska Föreningen vid efter tävlingen och med hjälp av lampor och beten tar vi oss in i insekternas värld. Det är otroligt spännande att se vad som vi normalt inte kan se - ett nattliv utan dess like. Det är verkligen inte bara myggor vi har omkring oss, det är en  myllrande mångfald av Yrfän.  

Liveskådning, barnaktiviteter och livemålning hela dagen!


Söndag 3 september

 
08:00-12:00  ”Skådning i lagom tempo” vid Falsterbo fyr under ledning av P-G Bentz, Falsterbo Fågelstation. Kom och gå när det passar!

08:00-10:00  Följ med och vittja insektsfällorna 
Under natten har några fällor för insekter placerats ut i naturums närhet. Tillsammans med Linda Strand och några till från Sveriges Entomologiska Förening vittjar vi fällorna och ser vad som kommit in i dem under natten. Samling vid ingången till evenemangsområdet.

10:10  Fågelkalendern – du kan bidra till klimatforskningen!
Brukar du hålla koll på vårfåglarnas ankomst? Då kan du bidra till forskningen om klimatförändringens effekter på Sveriges fåglar. Du behöver inte vara proffs.Cecilia Kullberg och Kjell Bolmgren informerar om det gemensamma projektet som Stockholms- och Lantbruksuniversitet genomför tillsammans med BirdLife Sverige.

10:45  Spindlar
Kajsa Mellbrand från Sveriges Entomologiska Förening är specialist på spindlar. Hon berättar här om lite om dessa faschinerande småkryp. En stund efter föredraget kan du följa med Kajsa på en guidad spindeltur i omgivningarna.

11:15  Fåglarna och det moderna jordbruket
Under de senaste 50 åren har förändringarna i det svenska jordbrukslandskapet varit stora. I utpräglade slättbygder har driften intensifierats, i skogs- och mellanbygder handlar det snarare om nedläggning. I båda fallen har effekterna på fågellivet varit påtagliga – och i huvudsak negativa. Med stor säkerhet gäller detta även annan biologisk mångfald. Men det behöver inte vara så illa. Som lantbrukare finns det en hel del man kan göra för att behålla ett rikare landskap. Anders Wirdheim, som arbetade med fåglar och naturvård inom BirdLife Sverige i drygt 26 år, ger en inblick i hur det står till med fågellivet i vårt jordbrukslandskap.

11:45  Ett fågelperspektiv på Spurn fågelstation.
Spurn Fågelstation anses vara den främsta fågelstationen på det brittiska fastlandet. Under denna korta presentation av Spurn får vi veta mer om platsen, fågelstationen, fåglarna – inklusive de årligen återkommande fantastiska sällsyntheterna – samt, så klart, samarbetsavtalet med Falsterbo och Cape May. Nick Whitehouse berättar om denna fantastiska plats. På engelska.
 
12:30  Nattsländor
Malin Larsson, ekolog och nattsländefantast, håller ett föredrag om den relativt okända insektsgruppen nattsländor och varför den är viktig för fågellivet. Du kommer också att kunna titta lite närmare på några arter som Malin förhoppningsvis kan visa upp livs levande.
 
13:05  Hornborgasjön – inte bara tranor
Följ med till Sveriges mest välbesökta fågellokal. Hornborgasjön besöks varje år av 100 000-tals människor. Våren är den stora besökstiden men även resten av året kommer det många besökare och tar del av fåglar och natur. Kent-Ove Hvass, naturfotograf från Skövde med Hornborgasjön som hemmahamn vidgar perspektiven!

13:40  Vakant tid
Inställt föredrag - nytt kommer.
 
14:15  Djur och fåglar i Kina
Vilda vackra Kina – de blå fåglarnas land Peter Hunger, färdledare från Äventyrsresor berättar och visar bilder från västra Kinas vackra bergstrakter med vilda pandor och många spännande djur som oxgems och charmiga trubbnäsapor. Här möter vi många olika slags färgstarka och endemiska fåglar  – i de många blåa fåglarnas land. Vi får se bilder från en annorlunda, okänd del av Kina med stora urskogar, ren luft och rikt djurliv.
  
15:00  Kidnappa inte djurungar!
Föredraget svarar på frågor som när man ska hjälpa, vad man får göra, vad man inte får göra och vad man ska göra när man finner en fågel- eller däggdjursunge. Denna programpunkt avrundar föredragprogrammet hela FBS 2017
Jan-Åke Hillarp är biolog, naturvårdare, viltrehabiliterare , tillsynsman på Måkläppen och en välkänd Skanör-Falsterboprofil inte minst som föreläsare vid Falsterbo Bird Show under tidigare år.

Liveskådning, barnaktiviteter och livemålning hela dagen!

 

Programmet i utskriftvänlig versionLiveskådning


Liveskådning genomförs varje hel timme. Det går till på så sätt att vår samarbetspartner Unsworn har en filmare uppe på plattformen överst på Falsterbo strandbad som filmar förbiflygande fåglar i realtid. Dessa visas på en storbildsskärm. Det som filmas kommenteras av en kunnig fågelskådare som hela tiden berättar och utvecklar spännande fakta om det vi ser. Skulle det mot förmodan inte komma några fåglar, så finns ett batteri stillbilder att komplettera med. Det viktigaste inslaget är dock att publiken i "Liveskådningstältet" får möjlighet att ställa frågor om fåglar.Ringmärkningsförevisningar och Fågelbingo

 
Ringmärkningsförevisningar i mässområdet vid Falsterbo strandbad och på samma plats Fågelbingo under ledning av Björn Malmhagen.
 

Fredag 1 september

14:30 Ringmärkningsförevisning
15:30 Fågelbingo

Lördag 2 september

11:00 Ringmärkningsförevisning
12:00 Fågelbingo
13:30 Fågelbingo
14:30 Ringmärkningsförevisning

Söndag 3 september

11:00 Ringmärkningsförevisning
12:00 Fågelbingo
14:30 Ringmärkningsförevisning
15:30 Fågelbingo


Vandringar, exkursioner med olika inriktning


Programmet med vandringar leds många gånger av auktoriteter inom respektive område. För den vetgirige nyfikne amatören eller bara flanören är detta ett gyllne tillfälle att lära. Ta verkligen chansen att fascineras av det vi kan hitta i vår närhet och låta oss förbluffas över naturens mångfald. Samling sker vid respektive monter om inte annat anges. Vår konferencier, Pav Jonsson, kommer också att ropa ut samlingsplatserna i god tid innan de startar.
 

Fredag 1 september

 

13-15:00 håller naturum Falsterbo till nere vid vattnet. Kom ner och utforska havsstranden tillsammans med naturvägledarna. Barn- och familjevänligt.

Lördag 2 september


8:00-12:00 Fågelskådning i lagom tempo vid Falsterbo fyr. Guide och ciceron är P-G Bentz, Falsterbo Fågelstation. Du kan komma och gå när du vill.
 
10:30 Dagfjärilar i Falsterbo.

11:00 Botanisk vandring i omgivningarna Lunds Botaniska Förening.
 
12:00 Spindelvandring, följ med Kajsa Mellbrand som berättar mer om spindlarna omkring oss och ”spindelskådning”.

13-15:00 håller naturum Falsterbo till nere vid vattnet. Kom ner och utforska havsstranden tillsammans med naturvägledarna. Barn- och familjevänligt.
 
13:30  Trollsländevandring. Trollsländeföreningen guidar och plats meddelas på www.trollslandeforeningen.se och vid Trollsländeföreningens monter. 

14:00 Botanisk vandring Lunds Botaniska Förening.

15:00 Fågelskådarvandring  under ledning av skådarnätverket Rapphönorna.
 
Ca 21:00 Vi lyser efter nattflygande insekter.
Om vädret tillåter fångas insekter för beskådning och artbestämning i anslutning till mässområdet. SEF (Sveriges Entomologiska Förening) arrangerar nattlyset!
 

Söndag 3 september


Morgonvandring på Måkläppen. Förhandsanmälan i Måkläppsföreningens monter eftersom vandringar på Måkläppen normalt är förbehållet medlemmar i Måkläppsföreningen vid denna tidpunkt på året. Ledare Jan-Åke Hillarp, Måkläppsföreningen.
 
8:00-12:00 Fågelskådning i lagom tempo vid Falsterbo fyr. Guide och ciceron är P-G Bentz, Falsterbo Fågelstation. Du kan komma och gå när du vill.

11:00 Botanisk vandring Lunds Botaniska Förening

11:30 Spindelvandring, följ med Kajsa Mellbrand som berättar mer om spindlarna omkring oss och ”spindelskådning” 

13:00 Trollsländevandring. Trollsländeföreningen guidar och plats meddelas på www.trollslandeforeningen.se och vid Trollsländeföreningens monter. 

13-15:00 håller naturum Falsterbo till nere vid vattnet. Kom ner och utforska havsstranden tillsammans med naturvägledarna. Barn- och familjevänligt.
 
14:00 Fågelskådarvandring under ledning av skådarnätverket Rapphönorna.
 
14:45 Dagfjärilar i Falsterbo.

Programmet i utskriftvänlig version

Program