Tornseglare i Västerås

Foto: Wikipedia

Upprop för våra tornseglare!

Under vintern och våren 2015 började vi så smått prata om att starta upp ett projekt för våra tornseglare i Västerås. Tornseglare är en art som är starkt förknippad med sommaren och som trivs nära människan.
Den har i hundratals år dragit nytta av oss och byggt bo under tegelpannor och i nischer och avsatser på hus i städer och bland gårdar och lador.
 
Tyvärr minskar tornseglaren och vetenskapen vet inte riktigt varför. Det finns teorier om att det är gifter i insektsbekämpning och det finns teorier om att moderna byggmetoder försämrar möjligheten för dem att hitta bra boplatser.
 
Så länge vi inte vet exkakt så blir det svårt med riktade insatser, men vi vill ändå på bästa sätt försöka hjälpa våra tornseglare i väntan på svar på varför de minskar.
 
Under hösten 2016 träffades några medlemmar från Västerås för att diskutera VOF:s medlemsverksamhet i Västerås och i samband med det mötet kom vi också överens om att starta upp tornseglarprojektet med att bygga holkar och leta efter lämpliga platser att sätta upp dem på.
 
För att ha något att utgå från behöver vi hjälp att få en bild av var och hur tornseglarna häckar och vill nu uppmana alla fågelintresserade att i år vara observanta kring tornseglarnas häckning.
 
Rapportera in häckplatser i Västerås kommun på artportalen.se. Saknar man konto på artportalen går det bra att kontakta Johan Karlsson via mail
Pågående projekt
 

Nyheter

 

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Torsdag 5 juli var det guidning vid silon i östra hamnen där pilgrimsfalkparet och deras tre ungar håller till. Tubkikarförsedda, kunniga guider bemannade platsen under dagen. Ungarna var då 40 dagar gamla och det fanns en bra chans att få se de första flygningarna. Ett 25-talet besökare på förmiddagen. Fina flyguppvisningar av falkparet men un...

Läs mer
 

Höst- och vinterprogrammet klart

Som fågelskådare är man först att upptäcka små små vårtecken tidigt. En större hackspett som trummar i mellandagarna och mesar som sjunger på skogspromenaden i januari. Baksidan av detta är att vi också blir påminda om den annalkande hösten långt före alla andra. Tornseglare som sträcker söderut kring midsommar, återvändande brushanar och svartsnä...

Läs mer

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com