Om projektet

Foto: Johan Karlsson

Bakgrund
 

V.12 i Västmanland är sedan flera år tillbaka uggleveckan. Då uppmanas fågelfolket i landskapet att gå ut och lyssna och rapportera ugglor. Våra rapporter sammanställs sedan och jämförelser från år till år är på detta sätt möjligt. En del lokala fågelklubbar organiserar detta systematiskt och i en del kommuner är det några få eldsjälar som täcker av stora delar av sina kommuner.

I Västerås är vi många som är ute och lyssnar, men någon direkt organisering av det sker inte. Ett problem med detta har varit en stark koncentration av lyssning till kommunens NV del där vi har störst artvariation av ugglor och stora områden söder om E18 besöks mer sällan.

Syfte
 

För att täcka större delar av kommunen och framförallt för att förbättra täckningen söder om E18 har vi delat upp Västerås kommun i 4 delar. NV, NO, SV och SO. Varje del är i sin tur uppdelad i 5 zoner med 10 punkter utmärkta. Utöver det har vi delat upp Västerås tätort i två zoner. Så totalt finns det 22 zoner med tillsammans 220 punkter. För att lyssna av dessa punkter behöver vi hjälp av frivilliga som kan tänka sig att ansvara för att lyssna i en eller flera zoner. Information och länkar till kartor för de olika zonerna hittar du i menyn till höger.

Frågor och svar


Hur gör jag för att delta? Kontakta oss för att välja en zon. Kontaktuppgifter hittar du längst ned.

Måste man vara ensam? Nej, detta är ingen standardiserad inventering så det går utmärkt att göra detta tillsammans i par eller mindre grupper. Men undvik helst grupper större än 4 personer.

Får man bara välja en zon? Har du gott om tid går det utmärkt att lyssna av fler zoner. Ju fler zoner som bokas upp desto bättre. Men om vi får många som vill hjälpa till kan det hända att vi ber dig att lämna ifrån dig en zon.

Måste jag lyssna av min zon flera år? Även om vi gärna ser att samma personer lyssnar av zonerna från år till år så är det absolut inget krav. Men till nästa år kommer vi att kontakta alla som hjälper till i år om de vill fortsätta och då har de förtur till sina zoner.

Kan man delta utan att vara ansvarig för en egen zon?
Självklart. Det finns en hel del som vill ha hjälp när de lyssnar. Att följa med en mer rutinerad skådare är ett bra sätt att lära sig. Kontakta oss så ska vi försöka para ihop dig med någon. 

Föreberedelser


Kolla igenom zonen och de förslag på punkter vi markerat ut. Hitta en smidig rutt att ta för att nå alla punkter i tur och ordning. Det är helt ok att lägga till och plocka bort punkter och även flytta punkter så att det passar en tänkt rutt bättre. Vi har valt dessa punkter utifrån kartor och artportalen och vissa av dem kanske inte är perfekt placerade utifrån hur det ser ut i verkligheten så en korrigering av punkter när de lyssnas av första gången kommer troligtvis att behövas. Det kan vara vägar som är bommade, punkter för nära bostadshus osv. En del punkter kanske ligger för nära varandra så man hör samma ugglor. Känn er då fria att korrigera dessa och lägg till nya punkter vid behov.

OBS! Det är viktigt att inte störa boende så om vi lagt punkterna olämpligt ur det perspektivet måste ni korrigera dem!

Meddela oss sedan förändringarna ni gjort så att vi kan korrigera kartan till nästa år.

Metod


Starta tidigast en halvtimme efter solnedgång
Räkna alla hörda och sedda ugglor under exakt fem minuter från varje punkt.
Rapportera in dem på artportalen och ange gärna Uggleveckan och zon.
Alla punkter vi lagt ut har namn efter närmaste lokal på artportalen.

Har du inte artportalen går det att maila ditt resultat till oss. Kontaktuppgifter hittar du längst ned.

Om man kör sin rutt två gånger under veckan så är det bäst att köra den i omvänd ordning den andra gången för att på så sätt öka chansen att höra mer skymningsaktiva ugglor som t ex sparvuggla.

Anmäl intresse


Vill du vara med och bidra, vänligen kontakta  Johan eller Joachim (Klicka på namnen nedan för att maila)

Johan Karlsson 070-666 0727
Joachim Karlsson 070-432 2157
Pågående projekt
 

Nyheter

 

Aftonfalk i Fagersta

Lördagen den 1 sep blev sista dagen för aftonfalken i Åvestbo, Fagersta. Det var en ungfågel som då hade varit på plats sedan måndag den 27 aug, i stort sett på samma plats hela tiden. Födan tycks i huvudsak har utgjorts av feta daggmaskar. I lördagens vackra morgonljus hann Leif Lejdelin få en sista bild innan den lättade vid halvtolv-tiden, tog h...

Läs mer
 

Nyhet i Artportalen att ange annan fotograf

Artportalen har nyligen förbättrat möjlighet att publicera annan fotografs bild med copyright. Tidigare blev kontohavaren automatiskt angiven som fotograf vilket gjorde att man inte fick ladda upp någon annans bild. Nu kan man skriva in en annan fotografs namn i samband med uppladdningen av bilden. Om fotografen är någon annan som har konto i A...

Läs mer

Fågelklubbar i Västmanland

Arboga Fågelklubb 
Fagersta Fågelskådare
Frövi Fågelklubb
Hedströmsdalens Ornitologiska Förening
Hällefors Ornitologiska Förening
Sala Fågelklubb

Kontakt

Västmanlands Ornitologiska Förening

c/o Joachim Karlsson
Cedergatan 29
723 41 Västerås

Ordförande

Johan Karlsson
070 - 666 07 27

johan.karlsson.vof@gmail.com


Rrk

Markus Rehnberg
allealle210@hotmail.com


Medlemskap och Redaktion

Christina Bredin
070-634 4120

christina.bredin@telia.com


Fågelskydd

Niclas Lignell
070 770 5779
n.lignell@gmail.com