Rapphönan Västmanland

 

Rapphönan Västmanland är ett lokalt nätverk för kvinnor som gillar att skåda fågel. Vi ingår i det nationella nätverket Rapphönan.
Vi träffas första MÅNDAGEN i varje månad. Under den mörka årstiden träffas vi i Studiefrämjandets lokal Pilgatan 8, Västerås.
 
 

Rapphönan i media

Nörden som blev trendig- Svenska dagbladet
Nätverket Rapphönan- Sveriges Radio
Kvinnor med fåglar i kikaren- Kullaliv

Kontaktpersoner Västmanland

Christina Bredin 070 634 4120
Elin Dahlman      073 723 2314
Sara Wändell      021 134 110
 
 
2015-02-15 - Rapphönan deltar i tjäderinventering och var ute första gången för att lära oss om spår och tecken av tjäder.
2013-12-01 - Utflykt till matningen i Rönnbyskogen söndag 1 december. Vi hade tagit med nötter och fågelfrö som lockade fram alla skogens arter. Talgoxe, talltita, blåmes, tofsmes, svartmes, stjärtmes, nötväcka, trädkrypare, nötkråka. Fåglarna är ganska orädda fast man sitter så nära. 
 

2013-10-20 - Rapphönor på Rudöklippan tillsammans med Åsa och Robert Ekberg som tillbringar mycket tid på Rudö och villigt delade med sig av sina kunskaper. Det låg ett 40-tal salskrakar i viken plus storskrakar, viggar, gräsänder och knipor. En större flock med sädgäss landade kort för att strax skrämmas upp av en havsörn. Artlistan för dagen hamnade på strax över 30 arter vilket var klart godkänt.

 

Rapphönan lysssnade efter nattsångare första onsdagen i juni. Vi vandrade cykelvägen från Björnöbron mot Trådarängarna. Det var en ljuvlig kväll och många fåglar som sjöng. Vi hörde bl a gräshoppsångare, kärrsångare sävsångare, sävsparv, kornknarr.

 

Börja skåda fågel - en studiecirkel

I Västerås har vi under vintern genomfört den trevliga studiecirkeln Börja skåda fågel, som bygger på boken med samma namn. Författare till boken är Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi Sahlstrand som också är initiativtagare till det nationella nätverket Rapphönan.

Vi har varit 22 deltagare som haft sex inneträffar och ett antal exkursioner. 
Tack vare denna studiecirkel som vi kört i samarbete med Studiefrämjandet har vi fått 12 nya Rapphönor till nätverket och som nya medlemmar i VOF.

Studiecirkeln avslutas med tårtkalas och diplomutdelning.

 

Rapphönan

Program

 
 
 

Måndag 13 april
Utflykt till Frövisjön. Samling kl 17:00 vid Bryggargården, Västerås för samåkning. Ta med tubkikare om du har.

Lördag 2 maj
Utflykt till Rördrommens fältstation vid Sörfjärden (Strängnäs). Samling kl 08:00 vid Vallby Friluftsmuseum för samåkning.
Anmälan till: Christina Bredin, 0706 344 120.

Måndag 4 maj
 Utflykt till Asköviken. Om vädret är lämpligt kan vi stanna tills det blr mörkt och lyssna efter dvärgbeckasiner.
Samling vid Bryggargården kl 17:00 för samåkning.
Anmälan till: Christina Bredin, 0706 344 120

Måndag 1 juni
Nattfågellyssning vid Hösslösundet. Samling vid Kanotklubben, Björnöbron, kl 18:00.