Nyheter

2017-04-02

Brandkronad kungsfågel i stan!

Sedan den 2 april har en brandkronad kungsfågel dagligen hörts i Åby utanför Norrköping! Den har tyvärr varit lite blyg med att hamna på bild men du kan se Christian Williams bilder av den på Artportalen.

 

Passa på att lyssna in dig på sången i någon app på telefonen eller på nätet, och placera dig sedan i korsningen mellan Näckstigen och Bergakungsvägen i Åby. Den håller gärna till i grantopparna...

 

Brandkronad kungsfågel är sparsamt noterad i Östergötland. 2007 var första gången under 2000-talet som den rapporterades, då vid Sörsjön. Sedan noterades en i Omberg 2009, och 2013 noterades arten vid Omberg samt på Häradskär. Under förra året skedde en veritabel explosion av arten - först noterades den under april bl.a. i Rydskogen i Linköping, Omberg och på Lövskären. Under maj hördes den fortfarande i Rydskogen, men även i Getå. Under juni hördes flera exemplar på Omberg (där jag hade glädjen att kryssa av den på lätet). Under oktober rapporterades den från Häradskär, och i mars 2017 rapporterades den från Häradskär igen. Och nu är den här i Åby!

 

Passa på att åka dit, och även att lyssna på andra ställen när du ändå är ute i naturen! Kanske sitter det en till i en grantopp någon annanstans?