Nyheter

2013-10-22

Grågam i Medelpad!

Grågam, denna fågel dock från Extremadura i Spanien. Foto: Mikael Arinder/Skånska bilder

 

Det verkar vara de riktigt stora rovfåglarnas år i Sverige. Efter en gåsgam i somras och en jättehavsörn tidigare i höst kommer nu rapporter om en grågam i Medelpad! Fågeln sågs och fotograferades redan i söndags (20 okt) men togs då för havsörn. Det var först igår kväll, när bilder lades ut i Svalans bildgalleri, som fågelns rätta identitet började diskuteras. Nu är frågan om den är på väg söderut över Sverige eller om den lever gott på de rester efter älgjakten som finns i skogarna.

 

Frågan är också om det handlar om en spontant uppdykande fågel eller om den är på rymmen från en fågelpark? Det finns faktiskt ett ganska stort antal fynd i övriga Nordeuropa, bl.a. ett fynd i Finland och inte mindre än tio i Lettland. Även i Tyskland har flera fynd gjorts, men där finns också flera privata fågelparker med hägnade eller tjudrade rovfåglar. Unga grågamar, som det av bilderna från Medelpad verkar röra sig om, är kända för att kunna göra ganska vidsträckta resor innan de blir könsmogna. Bl.a. flög en ung gps-försedd grågam från östra Turkiet till centrala Saudiarabien, en resa på 280 mil (200 mil fågelvägen). Om en annan fågel gjort motsvarande resa mot nordväst skulle den ha kunnat hamnat i – ja, Skandinavien.

 

Grågamen häckar som närmast i sydvästra och sydöstra Europa (Iberiska halvön och östra Balkan). Dessutom finns en liten population i sydligaste Frankrike. På flera håll har det bedrivits projekt med återinplantering i områden där arten försvunnit eller minskat kraftigt. Av bilderna på Medelpad-fågeln att döma är den ringmärkt på båda benen. Det skulle kunna innebära att den kommer från ett projekt av detta slag.

 

Grågam är aldrig påträffad i Sverige, varken som spontan eller som rymling från en fågelpark. Se bilderna på Medelpad-fågeln här: 

http://svalan.artdata.slu.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=529130

 

(AW)

Nyheter

 
Senaste nyheterna:
2018-06-30

Inventering av nyckelbiotoper

 
2018-05-02

Fågelskådningens dag 2018

 
2018-04-16

Vårens program.

 
2018-02-18

Förslag om nya stadgar till kommande årsmöte

 
2018-01-22

Vårterminen startar

 
Nyhetsarkiv:
Samtliga nyheter från 2012 till nu