Nyheter

2015-06-27

Snart finaldags for nationalfågeln

Juni månad går snabbt mot sitt slut, vilket bland annat innebär att vi snart har ett finalfält i vår omröstning om en svensk nationalfågel. Natten mellan 30 juni och 1 juli stängs den tredje röstningsomgången. Då halveras fältet eftersom 10 av de 20 tävlande fågelarterna slås ut. Till skillnad från i de två tidigare omgångarna, ser det ut att bli ovisst in i det sista när det gäller vilka som slås ut. Därför hoppas vi att så många som möjligt tar chansen och lägger sin röst senast 30 juni. Vi vill ju att finalfältet verkligen ska bestå av de tio mest populära fågelarterna.

 

I de tre inledande omgångarna av denna omröstning måste var och en rösta på tre fåglar. I finalomgången får man däremot bara rösta på en. En anledning till att vi valt detta system är att vi velat att finalfältet ska bli så representativt som möjligt. Med tre röster i vardera av de tre första omgångarna blir resultatet också mera utslagsgivande. När det sedan är dags för final, ska en vinnare utses – och då handlar det om en röst per person.

 

I den första röstningsomgången medverkade 14 436 personer och i den andra 23 843. Med tio dagar kvar av den tredje omgången har cirka 19 000 röstat. Med tanke på att det blivit något av en anstormning mot slutet av de båda tidigare omgångarna, hoppas vi på att antalet röstande kan passera 25 000 innan vi når fram till 1 juli.

 

När det nu närmar sig finaldags, kan vi också konstatera att det är dels vanliga trädgårdsfåglar och dels stora, mäktiga fåglar som slår an hos svenska folket.

 

Finalomgången pågår under hela juli och augusti.

 

Om du inte redan röstat i den tredje omgången, gör du det här: www.nationalfageln.se 

 

- Denna text har varit och är publicerad på SOF/Birdlife Sveriges hemsida som huvudnyhet, då vi också tycker den är viktig så puffar vi också för den. 

Nyheter

 
Senaste nyheterna:
2018-06-30

Inventering av nyckelbiotoper

 
2018-05-02

Fågelskådningens dag 2018

 
2018-04-16

Vårens program.

 
2018-02-18

Förslag om nya stadgar till kommande årsmöte

 
2018-01-22

Vårterminen startar

 
Nyhetsarkiv:
Samtliga nyheter från 2012 till nu