Nyheter

2013-06-28

22 tornfalkungar ringmärktes i trakten av Viby

I tolv år har man ringmärkt tornfalkar runt Vibysjön. Hela 22 ungar ringmärktes i år. Foto: Pierre Blanksvärd

I veckan ringmärktes 22 tornfalkungar i trakten av Viby.

Det är ett ringmärkningsprojekt och holkprojekt som pågått sedan 2001.

- I år var det väldig variation, i en holk låg det fyra ägg kvar, i en annan var ungarna redan flygfärdiga, berättar Tage Carlsson som varit med sedan starten av projektet.

 

I 12 år har projektet att ringmärka tornfalkar pågått i södra Närke, i trakterna av Kumla, Östansjö, Viby och Vretstorp.

- Det var Sven-Åke Josefsson som var duktig på att sätta upp holkar och han tyckte det behövdes holkar för tornfalkar, berättar Tage Carlsson.

Resultatet lät inte vänta på sig, det flyttade i tornfalkar i flera av holkarna och sedan 2001 har ett litet gäng jobbat med att hålla holkarna igång och att hålla koll på häckningarna i holkarna.

I en holk har man satt upp en glasskiva så att man från insidan kan se hur långt häckningarna har kommit; på så sätt kan man också se när ungarna är så stora att det är dags för ringmärning.

I veckan var det dags för den årliga ringmärkningen och på plats fanns Tage Carlsson, Mårten Gustavsson och Pierre Blanksvärd. Leif Sandgren var också med och är ansvarig.

- De är en ganska tacksam art att ringmärka, det finns ett antal par som bor i holkar och som är relativt lätta att  komma åt. Dessutom har vi ändå fått ett antal återfynd och det är ju alltid en extra krydda, berättar Leif.

Tre av återfynden är i Sverige: Hornborgarsjön, Fagersta och Göteborg. Två fynd kommer från utlandet, en i Ostvold i Norge och en från Isle of Wight, en ö i engelska kanalen.

Både Leif Sandgren och Tage Carlsson tycker det är kul att projektet med ett ringmärka tornfalkar i södra Närke lever vidare.

I år hade vi med Mårten Gustavsson och Pierre Blanksvärd som kunde klättra på stegarna, och det är bra, säger Leif Sandgren.

Leif Sandgren och Mårten Gustavsson tar hand om en tornfalksunge som ska ringmärkas. Foto: Pierre Blanksvärd