Nyheter

2013-09-14

Både skräntärna och blåhök när dimman lättade

NOF bjöd på god korv och trevlig samvaro i morgonljuset. Bild: Rolf Hagström

När dimman lättade vid Rynningeviken dök både en skräntärna och en blå kärrhök upp över vattnet.
Det var några av de totalt 56 arter som fågelskådarna från Närkes Ornitologiska Förening observerade under Räva-hänget som pågick under lördag förmiddag.
Samtidigt passade man på att prata om fåglar och fågelintresse med många personer som besökte Rävgången. 

För andra året i rad arrangerade Närkes Ornitologiska Förening under lördagen Räva-hänget i Rävgången, Rynningeviken. Det är ett arrangemang där föreningen visar upp sin verksamhet för intresserade, samtidigt som man räknar alla fåglar i området.
Lördagen började med en kraftig dimma, trots det uppmärksammade Ronnie Lindqvist flera rödstrupiga piplärkor som flög förbi.
Efter hand lättade dimman och antalet besökare tilltog. Mängder av snatteränder och sothöns blev plötsligt synliga i lagunen.
- En skräntärna, skrek Bengt Jalsborn och pekade ut mot Rynningeviken.
Tärnan var påtagligt stor när den spanade av vattnet i Hemfjärden och alla fick chans att se denna något för årets sena fågel.
Kikarproffsen var på plats för att visa upp lite av sitt sortiment och fågelskådarna hade också ställt upp sina tubkikare för att besökarna bland annat skulle få se en havsörn som satt på en stor sten ute i Hemfjärden större delen av förmiddagen.
De som hade sökt sig till Rävgången fick också möjlighet att prata om fåglar med ornitologerna från Närkes Ornitologiska Förening. Det blev många frågor om varför havsörnen ökar i antal och varför sånglärkan minskar till antalet.
Föreningen bjöd också på korv, och det var säkert skönt att få en stund vid brasan eftersom morgonen var lite kylig.
Totalt räknades det in 56 olika arter. Skärntärnan var nog den mest överraskande arten.

Här försöker skådarna bestämma om det var en skräntärna eller inte som dök upp i diset över Hjälmarens vatten. Bild: Rolf Hagström