Nyheter

2013-11-23

Birgitta och Håkan har fotograferat 240 olika fågelarter på 18 månader

Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson har fotograferat 240 olika fågelarter på 18 månader.
Naturintresserade har de alltid varit, men riktigt fågelintresserade blev de den 19 maj 2012. Då fotograferade Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson en gråtrut och det blev startskottet till en intensiv period med kameran i högsta hugg.
Nu, 18 månader senare, har de lyckats fotografera 240 olika fågelarter.
- Det är ju så jäkla kul, det har nästan blivit som en drog, förklarar Birgitta och Håkan.

Många Närkeskådare har säkert träffat på Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson ute i fågelmarkerna. De ses ofta med kikare men framför allt med en kamera.
- När vi fotograferar brukar vi skicka kameran mellan oss, och ibland vet vi inte riktigt vem som tagit bilderna. Vi tycker det är roligt och gör det som ett gemensamt projekt, berättar Håkan.
Till en början var de ofta ute och fotograferade naturen. Men så en dag, den 19 maj förra året, var de i Brantevik i Skåne och fotograferade. Det blev en rödhake, en rödstjärt och så en gråtrut.
Det blev startskottet till en imponerande resa där Håkan och Birgitta fotograferat fåglar varje dag det har varit möjligt. Det var också då, den 19 maj 2012, som de började pricka av alla fåglar de fotograferat.
- Vi kryssade inte fågelarten förrän vi hade den på bild. I början var bilderna inte så märkvärdiga, det var mer en dokumentation. Men efterhand började vi få till en och annan riktigt bra fågelbild, säger Birgitta.
Nu, 18 månader senare, har de 240 olika fågelarter på bild, de flesta i Närke. 
- Jag är nästan imponerad själv, säger Håkan och skrattar.
I början var det inte ovanligt att de åkte hem med bilderna och artbestämde när de kom upp i datorn. Men i takt med både intresset för fåglar och fotograferandet, har kunskapen om fåglar ökat. Och idag försöker Håkan och Birgitta jobba mer med att få till snygga fågelbilder, gärna bilder där fåglarna är i aktion.
Både Birgitta och Håkan tycker det är en bra form att jobba ihop med kameran. Det ger möjlighet att ha en vidare blick.
- Vid ett tillfälle stod jag och fotograferade skrakar i Kvismaren och var helt fokuserad på det. Då upptäckte Birgitta en stäpphök som kom rakt över huvudet på oss. Utan den hjälpen hade jag förmodligen missat höken, berättar Håkan.
Det har blivit många timmar ute i fält för allt fotograferande. Birgitta berättar att hon och Håkan i stort sett använder all fritid för att vara ute i skog och mark. Det har blivit åtskilliga timmar bakom kameran och så arbetet att titta på bilderna i datorn.
- Man blir taggad och vill upptäcka mer, vi får aldrig nog, förklarar Birgitta.
Nu hoppas Håkan och Birgitta att få till en hemsida för att kunna visa sina bilder, och inte inte bara bilderna på fåglar; det har blivit en hel del andra djurbilder och så naturbilder förstås.
- Hittills har vi inte hunnit med att få till en hemsida men det är på gång. Och det är klart att det vore kul att få visa upp bilderna för andra och kanske få sälja en och annan fågelbild också.

De ägnar i stort sett all fritid åt att fotografera, över 200 fotograferignsdagar har det blivit hittills bara i år.