Nyheter

2013-04-20

Citronärla och ägretthäger i Kvismaren

Foto: Raimo Neergaard

Vid niotiden på lördagsmorgonen observerade Stig Linderum en intensivt gult lysande ärla vid Hammarsån i Kvismaren. Han associerade den direkt till en citronärla.

Stig, som inte är någon hårdskådare men allmänt naturintresserad, tog genast kontakt med svärsonen Per Karlsson Linderum (som under flera år suttit med i regionala rapportkommittén i Dalsland) för att diskutera fyndet.

Per Karlsson Linderum avfärdade observationen direkt och menade att det måste ha varit en forsärla alternativt en gulärla. 

Lite senare under dagen kom flera larm om en citronärla vid Kvismaren. Per Karlsson Linderum förstod genast att det måste ha varit den som svärfar observerat. Han åkte också ut senare under lördagen och kunde konstatera hur fel han haft, svärfar hade naturligtvis rätt - det var en citronärla.

Till saken hör att Per och hans svärfar tillsammans observerade en citronärla på Öland för åtta år sedan.

Det finns inte så många observationer av citronärla i Närke om man söker i rapportsystemet Svalan. Dock var det många som fick chans att se den citronärla som under en vecka uppehöll sig i Boglundsängen förra sommaren.

De senaste dagarna har det också observerats en ägretthäger i Kvismaren. Det var Bengt Jalsborn och Helny Olsson som upptäckte den vita hägern i onsdags. 

Foto: Valdemar Andersson