Nyheter

2013-01-25

Dags att räkna fåglarna vid fågelborden

Ulla och Thage Tholfsson fyller på solrosfrön i fröautomaten utanför köksfönstret. Matningen innebär att många fåglar besöker deras trädgård på Oppegårdsvägen.

Ulla och Thage Tholfsson längtar efter att få mata småfåglarna i trädgården.

-  Vi kommer så nära och kan se så många detaljer som fascinerar, till exempel hur nötväckan samlar så mycket hon kan vid fågelmatningen innan hon sticker iväg och gömmer fröna inför vintern, berättar Ulla.

Det är som om fåglarna blir personligheter, man hinner titta på var och en vid fågelbordet, säger Thage.

 

På Oppegårdsvägen i Kumla har Ulla och Thage Tholfsson alltid matat fåglar under hösten och vintern. Och de är inte ensamma, att mata fåglar är en trend som växer. Försäljarna redovisar en fördubbling av försäljningen av fågelmat under de senaste åren.

Min farmor var en ivrig matare av småfåglar, och min pappa fortsatte att intressera sig för att ha fåglar på nära håll, berättar Ulla Tholfsson.

- Nu har vår son och hans dotter fortsatt att mata fåglar. Man kan säga att vi är fem generation som älskar och månar om småfåglarna vid fågelmatningarna.

Ulla och Thage börjar redan i oktober med matning i liten skala. De sätter ut lite solrosfrön, hampfrön och nötter. Det gäller att fåglarna vänjer sig vid att det finns mat vid på Oppegårdsvägen.

- Sedan gäller det att vara först så man får mest fåglar att spana på, säger Thage med ett leende.

Under hösten fyller man på matningen med talgbollar, fett och ister. På julafton ska det vara extra festligt även för småfåglarna. Då sätter Thage upp havrekärven.

- Det är en tradition som jag har med mig från mina hemtrakter i Värmland. Det ser så trevligt ut, berättar han.

Ulla och Thage har också satt upp en litet fågelbord alldeles utanför köksfönstret. På så sätt kan de sitta bara några decimeter från fåglarna och se i detalj hur de ser ut. Det är både spännande och intressant.

- Det skapar en enorm trivsel när vi sitter och ser på hur fåglarna besöker vår fågelmatning, säger Ulla.

- Sedan hoppas vi att det gör lite nytta också, att fåglarna klarar vintern bättre och står mer rustade inför nästa säsong.

Till bordet kommer alla de vanliga småfåglarna på vintern: talgoxe, blåmes, nötväcka, entita, grönfink och större hackspett. Men de kan också få lite ovanligare fåglar eftersom de bor vid skogskanten, som till exempel svartmes och nötskrika.

- Vi hade en nötkråka här en gång och då fick jag bläddra ordentligt i fågelboken. Och så har vi haft en sparvuggla här på tomten. Det är väldigt trevligt, förklarar Ulla.

Intresset att mata fåglar har också spridit sig till grannarna och det har inneburit att ännu fler fåglar samlas vid Oppegårdsvägen i Kumla.

- Jag vet inte riktigt hur mycket pengar vi lägger ner på fågelmat. Men det går inte att räkna så, det är så trivsamt att ha fåglarna så nära inpå knuten, säger Thage.

I januari deltar Ulla och Thage i den stora fågelräkning som Sveriges Ornitologiska Förening arrangerar.

- På så sätt gör man lite nytta också för forskningen, säger Ulla.

 

Text & foto:

Kent Halttunen

Nu har ett av fågelborden placerats alldeles intill köksfönstret. Det innebär att Ulla och Thage kan få se småfåglarna på nära håll.