Nyheter

2013-03-06

De instängda och räddade gräsänderna mår bra tack vare Fågelakutens insats

Ringmärkt gräsand vid Svartån. Foto: Torbjörn Arvidson

I augusti 2010 genomförde Leif Sandgren och Lennart Eriksson på Fågelakuten en aktion för att rädda sju gräsandsungar.

Ungarna hade blivit fast i en innergård på USÖ och kunde inte ta sig ut på egen hand.

De fångades in, ringmärktes och släpptes ut.

-  Nu har jag fått bilder på två de ringmärkta gräsänderna och det är jättekul att det har gått bra, säger Leif Sandgren.

 

Det var under sommaren 2010 som Leif Sandgren på Fågelakuten fick ett samtal från personalen på psykiatrin på USÖ. En gräsandshona hade fått ungar på en innergård med sex-sju meter höga väggar och ungarna kunde inte ta sig ut på egen hand.

Den 2 augusti ringde Leif Sandgren till sin ringmärkarkollega Lennart Eriksson och berättade att de skulle försöka fånga in gräsandsungarna med en håv och släppa ut dom i friheten.

Leif och Lennart kom in innergården; där var det fullt av buskar och småträd.

Vi hade ett jäkla besvär att fånga in ungarna, för de är kvicka som tusan, berättar Leif Sandgren.

-  Jag gick och föste ungarna framför mig och Lennart satt bakom en buske med håven.

Till slut och efter ett visst besvär hade sex av de sju gräsandsungarna fångats in. Då passade man också på att ringmärka fåglarna.

- Den sjunde fick vi inte tag på men vi lämnade kvar håven och några dagar senare lyckades en doktor fånga in den sjunde och släppte ut den i friheten, berättar leif.

Gräsandsungarna fick sin frihet i Svartån utanför sjukhuset. Utan den hjälpen hade de inte tagit sig ut ur innergården med de höga väggarna.

Nu har fågelfotografen Torbjörn Arvidson från Örebro lyckats fånga två av de ringmärkta gräsandsungarna på bild. Det gjorde han den 5 mars i år och med hjälp av bilderna går det att läsa av vad det står på ringarna.

- Det är jättekul när vi får återrapporteringar efter våra insatser på Fågelakuten. Nu ser vi att vår insats gick bra och att ungarna har växt till sig och mår bra, säger Leif Sandgren.

På en av bilderna kan man se att en av ringarna sitter upp och ner. Varför är det så?

-  Ja, det var en rätt stressig situation när vi fångade in och ringmärkte ungarna, så en av ringarna hamnade åt fel håll, säger Leif och skrattar.

 

Text: Kent Halttunen

 

Ps. Vill du veta mer om Fågelakutens arbete: klicka här 

 

Det går att läsa av den ringmärkta gräsanden. Foto: Torbjörn Arvidsson.