Nyheter

2013-09-07

En mycket vacker morgon vid Boglundsängen!

På spaning efter smådoppingarna är Ann-Margret Elmroth, Kerstin Signal, Ingvar Gustavsson, Jonas Blücher och Elin Wall m fl. Foto: Marianne Johansson

 

 

Det var en mycket vacker morgon vid Boglundsängen! Tänk att september kan bjuda på så soligt och varmt väder. Inget dis eller dimma, bara vackert.
Vår guide Bengt Jalsborn hälsade alla femton skådare välkomna. Det var en salig blandning av unga och gamla, nya och erfarna skådare. Alla lika förundrade över vädret.
Solen stod rätt in i plattformen så Bengt kastade om planerna på att skåda där ifrån utan vi tog en promenad efter dammen så vi stod i dungen mittemot. Vägen dit kantas av mycket buskage som vi kunde skåda in i där många bergfinkar och bofinkar flög nervöst från den ena busken till den andra. Vi hann inte ställa in varken ögat eller kikare, fort gick det. Ingen blåhake denna gång.
Vi fick sällskap av Arne Salomonson som demonstrerade sin mycket fiffiga cykelkärra designad av Göran Kropp när han cyklade till Mont Everest. Själv har jag alltid drömt om när jag blir gammal att ha en trehjuling med flak fram där kikaren ska stå uppmonterat och klar för fågelskådning.
Det har minskat rejält med vatten i dammarna de sista dagarna men mängden av fåglar är säker konstant och ser därför så mycket mera ut när de trängs på den mindre ytan.
Det är svårt att arta ungfåglarna, de ser nästa likadana ut allihopa och så är sommar- eller vinterdräkt, ja det är en svår tid för fågelskådningen.
En gråhäger intog samma position som skarven brukar stå i med vingarna ut för torkning på en halmbal. Den såg mycket konstig ut. Två smådoppingar lyckades gruppen kryssa efter lite jobb. Bläsänder, snatteränder var det fortfarande gott om. En skedand såg vi också. De flesta sothönorna har gett sig av. Av vadarna var det flest enkelbeckasiner och brushanar som sökte föda i strandkanten. Några kärrsnäppor gick också efter kanten. Två större strandpipare gick vid södra kanten av maden.
Gäss var det gott om. Mest grågås men även kanadagås som rastade på gamla dammen var det. Ett sextiotal vitkindade gäss kom inflygande med högljutt skällande och landade på vattnet.
Med de varma uppvindarna kom både ormvråk och kärrhök flygande. Även en duvhök jagade över dammarna.
Ladusvalorna seglade fortfarande över våra huvuden men de är inte så vanliga nu utan man reagera och blir glad när man ser dem.
På tillbakavägen kryssades steglits och talgoxe.

Det var en mycket nöjd grupp som tackade Bengt för den eminenta guidningen som avslutades vid 11-tiden.
Marianne Johansson

Arne Salomonsson demonstrerar sin cykelkärra som är designad av Göran Kropp för Bengt Jalsborn och Jonas Blücher. Foto: Marianne Johansson