Nyheter

2013-08-31

Få men väldigt bra observationer av vadare i Oset

Intensiv spaning efter vadare i Oset när Närkes Ornitologiska Förening arrangerade en exkursion under lördagen. Foto: Rolf Hagström

Inte så många vadare till antalet, men de som fanns på plats kunde exkursionsdeltagarna se desto bättre. Och så ett extra plus till en blåhake som visade sig på ett snyggt sätt.

Det var huvudintrycken när Närkes Ornitologiska Förening arrangerade höstens första exkursion i Oset under lördagen.

 

Regn under natten till lördagen innebar vissa förhoppning för de 16 personer som samlats för att delta i den vadarspaning i Oset som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade under lördagen.

Det bar av direkt ut till Tvärvägen i Oset för att spana in om det fanns några rastande vadare på plats i dybankarna. En lurig rödbena ställde till lite huvudbry, vad är egentligen skillnaden mellan rödbena och svartsnäppa så här års?

Lite längre fram stod bland annat Bernt Bergström och berättade att blåhaken visat upp sig flera gånger på Almbyängen. Efter ett intensivt spanande hittade även exkursionsdeltagarna blåhaken, en hanfärgad individ som satt längst upp på ett vasstrå.

-          Kul, ett livskryss, sa Oscar Axelsson som tagit moppen från Glanshammar för att hänga med på exkursionen.

Blåhaken i all ära men det var för alla vadare som exkursionsdeltagarna hade kommit. Det var inte många till antalet, vattnet både på Almbyängen och Ormestaängarna har sjunkigt undan rejält under de torra dagarna den senaste perioden.

De få vadare som fanns på plats kunde studeras desto bättre. Svartsnäppan visade upp sig och kunde jämföras med rödbenan, brushanarna var på plats och efter ett visst letande dök även en ensam kärrsnäppa upp. Dessutom visade en småsnäppa upp sig på nära håll.

Exkursionen fortsatte mot Rosenbergsstugan, där berättade Bernt Jerlström att det satt ett gäng kråkor som var väldigt aggressiva mot något, kanske den berguv som observerats dagen innan?

Oscar Axelsson och Jan Andersson gav sig in i skogen bakom Rosenbergsstugan och till slut hittade de berguven som passade på att flytta sig en bit österut.

Foto: Rolf Hagström