Nyheter

2013-08-28

Fåglarna flyttar allt tidigare på hösten

Buskskvätta är en art som flyttar söderut allt tidigare visar nya data från forskarna på Ottenby fågelstation.

Många fågelarter flyttar allt tidigare på hösten. Det kunde vi på den här sidan berätta redan i början av veckan.

Nu visar nya data för Ottenby fågelstation att det är så, och det innebär att en del fågelarter stannar kortare tid i Sverige.

Om denna trend pratade också Ola Erlandsson om i Sveriges Radio Örebro under onsdagen.  

 

I början av veckan publicerade vi på Närkes Ornitologiska Förenings hemsidan en artikel om sträckräknaren Ola Erlandsson. Han står så ofta han kan vid Venakullen under hösten och räknar de fåglar som är på väg söderut.

I artikeln berättar Ola om att det är fler och fler arter som börjar sin flytt allt tidigare under hösten. 

Ola visste inte hur rätt han hade. Nu visar nämligen nya data att de flesta arter drar söderut flera dagar tidigare jämfört med förr.

Effekten har blivit att några av arterna faktiskt förkortat sin häckningssäsong i landet. Totalt sett tillbringar de numera kortare tid i Sverige.

En annan effekt är att sensommaren de facto blivit fågelfattigare eftersom markerna i dag töms snabbare på fåglar.

Bakom statistiken står forskarna vid Ottenby fågelstation på Öland. Där finns uppgifter sedan många år tillbaka om fåglarnas genomsnittliga ankomst- och bortflyttningsdatum, men tidigare har man inte bearbetat materialet från höstarna. Först helt nyligen har man kört uppgifterna i datorn.

– Vi hade ingen aning om vad vi skulle finna, säger stationschefen Magnus Hellström.  Läs hela artikeln här 

Den här nyheten var också något som Sveriges Radio Örebro uppmärksammade i sitt nyhetsmagasin Rakt på sak. Där medverkade Ola Erlandsson. Vill du höra inslaget med Ola: klicka här 

Ola Erlandsson har sträckräcknat på Venakullen sedan 2005. Han har sett trenden att fåglarna flyttar allt tidigare på hösten. Foto: Kjell Johansson