Nyheter

2013-02-26

Grattis Marianne, till det 300:e krysset!

Marianne Johansson fick sitt 300:e kryss idag.

- Tack, det känns riktigt bra, jag har ju känt att jag varit nära ett tag nu. I höstas, när vi var med NOF på Öland, trodde jag att jag skulle kunna få den 300:e arten, en jaktfalk, men så blev det inte. Och nu har det varit lite segt ett tag.

 

Och vad blev det 300:e krysset?

- Det blev en svarthalsad taigatrast i Kristinehamn i dag. Jag och Helny Olsson åkte dit, och jag åkte för att jag så gärna ville ha mitt jubileumskryss. Vi kom till platsen, hörde trasten och efter en kort stund såg vi också den. Det var skönt!

 

När började du tänka på att du skulle kunna få 300 kryss?

- Det var väl egentligen hösten 2011 när jag var över 290 arter och fick tre nya kryss på en dag. Då förstod jag att det är möjligt och började räkna och jaga lite mer.

 

Har du haft någon särskild strategi för att hitta dina arter?

- Jag skådar mest i Närke, och så har jag åkt med på resorna som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar till bland annat Falsterbo och Öland. Jag åker inte på drag, men har åkt någon enstaka gång både till Linköping och som idag, till Kristinehamn.

 

Hur blir det framåt nu, har du nya mål?

- Nej, nu är det skönt att det är gjort. Nu kan jag slappna av. Kanske ska jag börja med fjärilar och orkidéer istället, skratt.

 

Hur ska du fira?

- Jag har faktiskt sparat en flaska skaplig champagne (Don Pérignon), och den ska drickas i kväll. Det ska bli härligt.