Nyheter

2013-12-16

Hård kamp in i det sista om vem som kryssat flest arter i Närke i år

En vittrut siktades i dag i Örebro, den första i Närke sedan 2008. Den här vittruten är fotograferad 2005.
Under måndagen tog Johan Åhlén och Stickan Hallemark ett steg närmare titeln om vem som kryssat flest arter i Närke i år.
Johan och Stickan gick upp i ledningen med 232 noterade arter i Närke i år, tätt följd av Pierre Blanksvärd på 231 och Anders Jacobsson på 230 arter.

Johan Åhlén tog en lunchtur ner till Oset under måndagen. 
- Det är inte ovanligt med lite udda arter den här tiden på året och när vädret inte är det bästa, förklarar Johan.
Till hans stora lycka låg det en vittrut (första godkända fyndet i Närke sedan 2005)  i vattnet utanför Ormesta holme tillsammans med några gråtrutar. Vittruten larmades ut med fågeln hann lyfta innan någon annan skådare hann fram till Oset. Vittruten tog sikte på Atletippen tillsammans med gråtrutarna.
Stickan Hallemark som fått nys om den ovanliga truten körde upp till soptippen och lyckades få syn på vittruten när den seglade runt med ett 50-tal gråtrutar.
- Jag tävlar inte om Närketiteln men det är ändå kul att ligga i topp. Nu har jag en art bättre än förra året och det är jag jättenöjd med, säger han.
För Pierre Blanksvärd gick det sämre under måndagen. Pierre har inget larm, men blev uppmärksammad på arten via det lokala nätverket LineBand, men när han slog på telefonen var det redan för sent att ge sig iväg till Örebro.
- Jag får försöka göra ett försök imorgon (läs tisdag), säger han.
Både Pierre Blanksvärd och Johan Åhlén har några arter kvar som fortfarande är möjliga att se. Pierre har till exempel snösparv och slaguggla kvar att kryssa: Johan Åhlén har ejder och järpe.
Vill du se ställningen på Närkelistan: klicka här