Nyheter

2013-10-12

Härlig skådning för Närkeskådarna på Öland

Bengt Jalsborn, Ami Sundén, Gunilla Lagesson och Gunnar Eriksson spanar efter fåglar på Öland.

Kaspisk trut och taigasångare.

Det är något av helgens skörd för Närkeskådarna som är på Öland för att skåda fågel.

- Men det bästa är ju ändå att skåda tillsammans, det blir så mycket trevligare, berättar Gunilla Lagesson som är en av deltagarna på Ölandsresan. 

 

I helgen är 16 skådare från Närkes Ornitologiska Förening på Öland för att skåda fåglar. Som vanligt är det inkvartering i Erlings stugor på Grönhögen. Den här gången åker deltagarna i två minibussar.

Under torsdagen var det lite småtjurigt väder med regn och dis. Ett första stopp på Öland blev Gräsgårds hamn för att om möjligt spana in en svartnäbbad islom. Den hade tyvärr hunnit allt för långt ut för att det skulle kunna artbestämmas med säkerhet.

Istället blev det en het diskussion om en gråtrut. Kunde det vara en medelhavstrut. Nej, efter många och långa diskussioner bestämdes denna trut med gula ben till en gråtrut av omissus-typ. Den var dessutom ringmärkt.

Eftersom det regnade blev nästa anhalt stugorna i Grönhögen för inkvartering. Innan mörktret blev det en sväng till det närliggande kalkbrottet för att pricka in svart rödstjärt.

Fredag morgon var det avfärd 06.30 för att hinna ner till Södra udden. Det blev en mulen och blåsig morgon med vind från nordost.

- Väldigt var mycket rovfågel idag, konstaterade Åke Lorin som varit på Öland många gånger.

Totalt räknades in över 40 fjällvråkar, över 20 sparvhökar, flera havsörnar en pilgrimsfalk och så en jorduggla som sträckte över sundet.

Nästa stopp blev Västerstadsviken; där noterades flera olika vadararter, bland annat en tuvsnäppa.

- Jag gillar att skåda med andra och det är väldigt lättsamt att åka med NOF, berättar Gunilla Lagesson.

Bengt Jalsborn håller med.

- Det här en nog den bästa resan jag varit med på ur den synpunkter, det är väldigt trevligt och lättsamt, säger han.

Det blev ett stopp vid Beijerhamn innan det bar av över ön till Stenåsabadet för lite sträckskådning. Innan mörkret föll blev det ett nytt försök vid Larmtavlan för att fånga in brandkronad kungsfågel, men inte heller denna gång lyckades det.

Lördag morgon började vid södra udden. Denna gång var det lite bättre sjöfågelsträck med svärtor, sjöorre, alfågel och lommar. Morgonens behållning var annars en kaspisk trut bland gråtrutarna, även denna vållade visst huvudbry.

Lördagen fortsatte med jakt på taigasångare, kungsfågelssångare och brandkronad kungsfågel. Men de var alla svårfångade. Efter lunch i Stenåsa blev det en tredje tur till Larmtavlan, och denna gång tittade en taigasångare fram till allas glädje.

Under de tre dagarna har skådarna lyckats pricka in över 100 olika arter.

Resan avslutas under söndagen. 

 

 

Till slut kom den fram, en taigasångare vid Larmtavlan vid infarten till Ottenby.