Nyheter

2013-01-30

Hjälp oss att guida vid svanrasten i Tysslingen

Bli guide du också! Hjälp oss att guida alla som besöker svanrasten i Rånnesta. Foto: Torbjörn Arvidson

Svanrasten i norra delen Tysslingen under mars och april är en händelse som lockar många människor att besöka platsen.
Närkes Ornitologiska Förening har därför beslutat att guida besökarna varje lördag och söndag förmiddag vid Rånnesta.
Vi är redan några stycken som anmält sig, men vi behöver vara fler. Bli guide och anmäl dig du också!

Cirka 8.000 sångsvanar passerar norra delen av Tysslingen varje vår. Det är sångsvanar som övervintrat i bland annat Danmark som passar på att äta upp sig några dagar eller veckor innan de ska till sina häckningsplatser i norra Finland och Ryssland.
Långt många fler människor kommer till Rånnesta för att se det fantastiska skådespelet när svanarna sjunger ut sin längtan till våren. Det här är den händelse lockar flest fågelvänner från både när och fjärran.
Närkes Ornitologiska Förening tycker det här är ett bra tillfälle att träffa fågelvänner och uppmuntra till utökat fågelintresse, bland annat genom att berätta om sångsvanarna och alla de andra fågelarterna som finns i norra Tysslingen. Vi ska naturligtvis passa på att göra pr för vår förening.
Därför har vi beslutat att finnas på plats i Rånnesta varje lördag och söndag förmiddag, mellan klockan 9-12. Vi har planerat att börja guida helgen den 9-10 mars, sedan räknar vi med att guida under fem helger: 16-17 mars, 23-24 mars, hela påskhelgen 29-30-31 mars och 1 april, 6-7 april och 13-14 april.
Vi är redan några stycken som tycker det här ska bli roligt, men det finns plats för fler.
Tanken är ett man ska vara minst två personer, är du osäker och inte tycker du kan så mycket får du en rutinerad skådare vid din sida.
Du kommer få en genomgång om hur guideuppdraget går till, dessutom finns det en del material, bland annat en liten broschyr: 55 frågor och svar om Sångsvanen.
Vid sidan av vårt guideuppdrag finns också svanräknarna, men svangeneralen Helny Olsson i spetsen, på plats tidigt varje morgon för att räkna in hur svanar som finns på plats just denna dag. De har massor av kunskap som de gärna delar med sig av.
Tveka inte, anmäl dig du också. Det är en kul grej och många uppskattar våra kunskaper.
Har du frågor eller funderingar, eller vi du anmäla dig, hör av dig till:

Rolf Hagström
0761421721
019-234475
rolf.hagstrom@gmail.com

Foto: Rolf Hagström