Nyheter

2013-01-11

Lage Johnson är död

En av Närkes mer framstående fågelskådare, Lage Johnson, har gått ur tiden. Den 3 janauri i år dog Lage efter en tids sjukdom.

Lage Johnson var under många år aktiv i RRK,  Regionala rapportkommittén, i Närke och därmed också ansvarig för många olika typer av inventeringar, bland annat de årliga riksinventeringarna.

Johan Åhlén, som jobbade ihop med Lage i RRK, berättar att Lage under senare år brann för att skåda fåglar från sin egen tomt i Bondevrak. Där tillbringade han åtskilliga timmar, han byggde till och med en liten plattform på husets tak, för att kunna skåda bättre och se en del av Hjälmaren.

- Lage tyckte också om sträckfåglar, både att titta på alla individer och att räkna dessa. Under våra många resor till Utklippan kunde man förundras över hur han, från tidig morgon till sen kväll, aldrig tröttnade på att räkna sträck, berättar Johan.

Därför var det inte konstigt om man träffade på Lage Johnson vid Närkes bästa sträcklokaler: Klåvudden och Nydalen. Här stod, eller satt han, och räknade och räknade både sjöfågel och vadare som passerade förbi.

- Han är nog den mest ödmjuke skådare jag träffat på, och han hade en enorm förmåga att upptäcka fåglar i ögonvrån, förklarar Johan.

Lage Johnson blev 62 år.

 

En annan fågelskådare som många kanske har träffat på i Oset, Örebro,  Kjell Brandin, har också gått ur tiden.

 

Ett mer omfattande minnesord kommer i nästa nummer av Fåglar i Närke.