Nyheter

2013-10-29

Lite mer från resan till Hönö

Fågelskådare från Närke i nya vindskyddet vid Kråkudden på Hönö.

En trevlig helg med Närkes Ornitologiska Förening har nu passerat. Den sista långexkursionen med föreningen för detta år gick till Hönö helgen som gick. Vi var 12 personer som var med på resan. Den kända fågellokalen Kråkudden på Hönö besöktes både på lördagen och söndagen.

 

Det var den första helgen med rätt vindar, från sydväst-hållet denna höst. Tyvärr var det dock lite för mycket inslag av sydvindar för att det skulle vara helt perfekt. Vi var där redan innan det började att gry, så vi fick plats i det nyaste vindskyddet. Därefter fanns det sedan bara ströplatser kvar där till de göteborgare som senare dök upp. De fick ta det äldre vindskyddet i anspråk och även stå utanför.

 

Undertecknad hade påmint alla om att det är bra att ha med en ficklampa, vilket de flesta tog med sig. Nästan alla utom jag själv, min låg kvar hemma och det straffade sig vid vandringen ut. Jag trampade ner i ett vattenhål till knät, inte alls skönt !!!

Vi fick vara med om ett fantastiskt och magnifikt sträck av havssulor på lördagen. Från det att vi kom vid gryningen fram till det vi gick därifrån passerade 501 exemplar söderut. Några som stannade fram till 17 tiden räknade ihop 974 havssulor under hela lördagen, en imponerande summa. Vi såg havssulor nästan varje sekund vi var där. Ibland kunde ett 30-tal fåglar ses samtidigt.

 

Det var även bra sträck med tretåig mås då vi såg runt 150 exemplar. Vi hade även turen att se 2 stormfåglar som passerade förbi. Dessutom passerade en hel del av arterna sillgrissla, tobisgrissla, tordmule, sjöorre, ejder och alfågel förbi.  Även en toppskarv och skärsnäppa sågs.

 

Efter Kråkudden gjorde vi en tur till Slingan och kyrkogården vid Hönö där vi spanade på en hel del smått och gott i fågelväg, dock inga ovanligheter. På söndagen passerade också en hel del havssulor förbi, dock bara en femtedel av lördagens antal.  Den här dagen observerades en alkekung till glädje för oss alla deltagare. Vidare sågs även snösparv ute på Kråkudden. Den här dagen sträckte det många alkor förbi. Flera blandflockar med både tordmule och sillgrissla i, vilket gav oss ypperliga tillfällen till att jämföra arterna med varandra.

 

Vi övernattade i en villa på Sundholmen på Fotö. Flera av deltagarna fick nya kryss, en fick till och med se sin art nr 300 på resan och det var ingen art som helst utan en stormfågel. Tyvärr så såg vi ingen lira, men man kan inte få allt. Nöjda med resan återvände vi till Örebro vid 18-tiden på söndagen. 

 

Av Hans Waern 

I väntan på ljuset.