Nyheter

2013-07-13

Lyckade häckningar för lappugglor i Närke

En lappuggleunge. Den hittades i södra delen av landskapet och det innebär att det nu finns minst två lyckade häckningar av lappuggla i Närke.
I veckan hittade Pierre Blanksvärd och Mårten Gustavsson lappugglor som häckar i södra delarna av landskapet. Det här fyndet innebär att finns minst två par lappugglor som fått fram ungar i Närke.
- Det är oerhört glädjande, det kan finnas ännu fler häckningar, säger Johan Åhlén som sitter i den regionala rapportkommitten.

För över ett år träffade Tage Carlsson från Vretstorp en lantbrukare som hade sett en uggla som han inte visste riktigt vad det var. Fotot var inte av bästa kvalité och när Tages skådarkompisar Mårten Gustavsson och Pierre Blanksvärd förra veckan passerade lantbrukaren passade de på att prata med honom om den ovanliga ugglan.
- Vi fick se ett bättre foto och dessutom uppgifter om att ugglan hade observerats nyligen på platsen, berättar Pierre.
Nu var det inte längre någon tvekan om att det var en lappuggla. Mårten och Pierre beslutade sig för att försöka hitta ugglan. De blev några försök, och till slut hittade Pierre inte bara en vuxen fågel utan också två ungar.
- Det är ju lite overkligt, det var min första lappuggla någonsin, berättar Pierre.
Han hade fina observationer på lappugglorna med ungar och han lyckades också få dessa på bild.
- Kul att vi kunna hitta den här häckningen, säger han.
Det här fyndet innebär att det nu finns minst två kända häckningar av lappuggla i Närke. Lappuggla har bara häckat i Närke vid ett enda tillfälle tidigare, det var för ett par år sedan. Och nu finns det indikationer på att det kan finnas yttligare en häckning i Västernärke.
- Jag är inte så förvånad med tanke på de senaste årens många observationer av lappuggla, och dessutom att det varit flera lyckade häckningar av lappuggla i Västmanland, säger Johan Åhlén i regionala rapportkommitten.
- Det skulle inte förvåna mig om det finns ytterligare häckningar som vi inte känner till. Det är oerhört svårt att hitta en lappuggla med tanke på att deras hoande inte hörs mer än 400 meter.
Johan Åhlén gläds också åt att det i år finns en lyckad häckning av slaguggla i Kilsbergen. Det paret har fått fram en unge.

Av: Kent Halttunen
Det kan finnas många fler häckningar av lappuggla i Närke, tror Johan Åhlén från regionala rapportkommitten