Nyheter

2013-05-01

Många kom för att få bli guidade genom Oset av kunnige Olle Liljedahl

Olle Liljedahl kunde räkna in hela 68 olika arter under den traditionella fågelguidningen i Oset på 1 maj. Foto: Rolf Hagström

Den traditionella 1 maj-guidningen i Oset lockade över 50 personer.

Under ledning av Olle Lilejdahl kunde sällskapet räkna in hela 68 olika arter.

- Det var betydligt fler än jag räknat med, sa guiden Olle Liljedahl.

 

Vädret var på sitt allra bästa humör när Olle Liljedahl hälsade de 54 deltagarna välkomna till den anrika fågelguidningen på 1 maj. Det var strålande solsken, nästan vindstilla och  termometern på någon plusgrad.

- Ja, det är lite för kallt för att det ska vara riktigt bra fart på fåglarna och en del arter har inte kommit ännu, förklarade Olle Liljedahl.

Sällskapet inledde promenaden över Gamla tippen för att lyssna på lövsångare, rödhake, grönfink och så en hämpling som visade upp sitt rödrosa bröst i solskenet.

- Jag är glad om vi får ihop 50 arter, sa Olle.

Längs Svartån blev det fler stopp för att lyssna på den svartvita flugsnapparen och för att titta på den oansenliga trädkryparen. En mindre hackspett passade på att visa upp sig vid Torndungen.

Ute vid Svartåns mynning började solen värma på och en tidigt buskskvätta tittade fram.

- Vilket fantastiskt väder och vilka fina upplevelser vi får, sa en av deltagarna i guidningen.

Ute vid Ormesta holme var det dags att fika, samtidigt som några unga sångsvanar passade på att sjunga ihop sig.

En efter en visade fågelarterna upp sig, och de flesta visade upp sig på bra avstånd så att alla fick chansen att se och höra. På Almbyängarna fanns många av de tidigare vadarna: rödbena, gluttsnäppa, grönbena, strandskata och mindre strandpipare.

Änder och gäss var det också gott om, bland annat flera vitkindade gäss.

När den fyra timmar långa guidningen var över hade hela 68 arter räknats in, den sista var en gråhäger som flög över Gamla tippen.

Under hela maj månad, varje söndag och onsdag, blir det fågelguidningar i Oset. Samling kl 07.00 vid parkeringen intill reningsverket. Guide är Lars Johansson.

 

Av: Kent Halttunen

 

Ps. Guidningar är gratis, men i samband med guidningarna får deltagarna möjlighet att ge ett bidrag till den fågelskyddsfond som Närkes Ornitologiska Förening inrättat. Hela 834 kronor samlades in vid detta tillfälle. Tack för era bidrag.     

Svarthakedoppingen gillar att visa upp sig i Oset. Foto: Rolf Hagström