Nyheter

2013-05-22

Många lockas av fågelguidningarna i Oset onsdagar och söndagar

Oset-guidningen 5 maj. Foto: Kent Halttunen

Fågelguidningarna i Oset under maj månad har hittills lockat 154 personer.

-  Jag tycker det är kul, och många har gjort en Oset-promenad till en tradition, berättar kunnige guiden Lars Johansson.

Nu finns det två chanser kvar den här säsongen att gå en guidad tur: söndag 26 maj och onsdag den 29 maj.

 

De traditionella fågelguidningarna i Oset har pågått i många, många år. Det börjar den 1 maj i år då Oset-veteranen Olle Liljedahl tog hand om guidningen. I år lockade den guidningen över 50 personer.

Sedan arrangerar Närkes Ornitologiska Förening fågelguidningar varje onsdag och söndag under maj månad. Guidningarna startar alltid klockan sju vid parkeringen intill reningsverket.

- Det här är ju en trevlig tradition som uppskattas av många, berättar Lars Johansson som är en av de guider som tar hand om besökarna i Oset.

Lars berättar att det är många som åker en liten bit, en del kommer från Kumla och Glanshammar, för att vara med på en härlig promenad runt naturnära och vackra Oset.

- Men så är det många som hänger med flera gånger per säsong, och det går också bra eftersom det tillkommer nya arter hela tiden under våren, förklarar han.

Hittills i år har 154 personer deltagit på de guidade turerna. Trenden är tydlig, det är fler och fler kvinnor som tycker det är roligt att få komma ut i naturen med en kikare runt halsen.

- Oset är ju fantastiskt på många sätt, här får man uppleva hela vårens skiftningar, säger Lars Johansson.

Under våren finns det två chanser kvar att vara med på en guidad tur. Det är nu på söndag den 26 maj (guide: Kent Halttunen) och onsdag den 29 maj (guide Ronnie Lindqvist). Samling som vanligt vid parkeringen intill reningsverket klockan 07.00.

Guidningarna är gratis, men i år har Närkes Ornitologiska Förening beslutat att ge besökarna av de guidade turerna en möjlighet att skänka ett bidrag till den fågelskyddsfond som föreningen inrättat. Det har varit ett bra gensvar. Hittills har det kommit in över 2.000 kronor bara under guidningarna i Oset.

Kunnige fågelguiden Lars Johansson