Nyheter

2013-10-22

Många möjligheter för Närkeskådarna med Line Band

I Närke finns flera sociala nätverk för fågelskådare.
Ett av dessa heter Line Band och har varit igång i två månader.
- Det är ett ställe där man kan dela med sig av sina observationer och annat som kan vara av intresse. Dessutom kan det fungera som ett gratis larmsystem i landskapet, berättar initiativtagaren Magnus Friberg.

Line Band är ett socialt nätverk som är enkelt att använda på i första hand telefonen. Här kan man sprida information om det som vara av intresse för andra fågelskådare.
- Jag var lite skeptisk i början, och tänkte att det behövs inte ett sådant här nätverk till. Men så gick jag med i det nätverk som finns bland skådarna i Värmland för att se hur de funkar, förklarar Magnus Friberg. 
- Det gjorde mig övertygad, ett sådant här nätverk bör vi ha även bland skådarna i Närke.
Sagt och gjort. För två månader sedan introducerade han Lind Band Närke X. Det är ett socialt nätverk som man kan använda på många olika sätt.
- Jag tror inte vi har upptäckt alla de funktioner som finns där ännu, säger Magnus.
Hittills 34 personer anslutit sig till nätverket Närke X och det har varit bra fart på trafiken hittills, enligt Magnus. Främst har medlemmarna meddelat en del observationer som kan vara viktiga men ändå inte larmbara på BMS (Bird Message System) och BA (Bird Alarm), till exempel att det är bra sträck vid Venan eller var det finns nyskördade fält som är lämpliga för glador. Det har också fungerat som ett gratis larm om speciella fågelarter för den som inte är ansluten till BMS och BA.
- Jag vet att det här går att utveckla ännu mer. Till exempel är det enkelt att lägga upp bilder om man är osäker och behöver hjälp med artbestämning. Och så kan man använda gps-funktionen för att tala om exakt var man observerat en fågel, säger Magnus.
- Dessutom finns möjligheter att kommentera andras inlägg. Och så är det väldigt enkelt att använda – det tror jag är den stora fördelen.
I dag fungerar Line Band Närke X som en sluten grupp; det innebär att ingen utanför gruppen ser vilken aktivitet som pågår i nätverket. Men alla är välkomna att delta, det är bara att ladda hem appen och så höra av sig till någon i gruppen eller till Magnus Friberg så man blir medlem.
Behövs ännu ett social nätverk?
- Just nu startar det mängder med nya grupper på olika nätverk för fågelskådare. Jag tror en det ganska snart kommer nå en topp och så kommer de bästa nätverken/grupperna att överleva. Jag tror Line Band kan vara ett sådant, säger Magnus.
Finns det några nackdelar?
- Inte som jag kan se det. Det är ju viktigt att man använder det på rätt sätt. Man ska ju i första hand larma ut arterna på BMS och BA, det får man inte glömma.
Några har känt sig osäkra för alla villkor som är förknippade med att ansluta sig till nätverket. Vad säger du om det?
- I alla sociala nätverk måste man acceptera den här typen av villkor, det är för att kunna visa till exempel bilder för de andra i gruppen. Jag ser inte någon fara i det.