Nyheter

2013-06-07

Många vinnare i årets Atlasrace

Åke Lorin, Ola Erlandsson, Michael Andersson och Kent Evertsson vid återsamlingen efter Atlasracet. I bakgrunden skymtar Ronnie Lindqvist. Foto: Rolf Hagström

Sex nya rutor blev inventerade, många spännande fåglar observerades och det var en underbar fågelmorgon när årets Atlasrace avgjordes under nationaldagen den 6 juni.

Totalt observerades 107 olika arter av de sex lagen. Albin Lundkvist och Kjell Johansson vann racet, de lyckades notera 80 arter och skrapa ihop 677 poäng.

En annan vinnare var laget med Oscar Axelsson och Isac Fossan Svärd. De körde runt sin ruta på moped och släppte ut en bråkdel så mycket koldioxid.

 

Klockan 05.30 på nationaldagen var det samling vid Svampens parkering i Örebro för de lag som skulle delta i årets Atlasrace. Tävlingsformen och reglerna presenterades, och kartor på Atlasrutorna lottades ut. Den här gången blev det sex rutor vid Hjälmarens norra kant.

- Tävlingen är enkel. Det gäller att observera så många arter som möjligt under sex timmar. För varje art får man poäng, ju högre häckningskriterier ni noterar, ju högre poäng, förklarade tävlingsgeneralen Michael Andersson.

Tävlingens två yngsta deltagare, Oscar Axelsson och Isac Fossan Svärd hade fått dispens från morgonsamlingen. De skulle nämligen inventera sin ruta med hjälp av moped och fick sin karta på plats.

-  Jäkligt kul form av fågelskådning, nu blir ju till och med en blåmes viktig, noterade Kjell Johansson som tävlade ihop med Albin Lundkvist.

De sex lagen gav sig iväg i det vackra sommarvädret och alla hade sina metoder för att inventera sin ruta. Några hade cykel med sig på bilarna för att kunna bli ännu mer rörliga på plats.

Klockan 12.00 avbröts tävlingen och strax därefter återsamlades de sex lagen vid Lillkyrka för att summera dagens annorlunda fågelskådning. Först gick tävlingsledningen igenom vilka arter lagen observerats. Då diskuterades också om till exempel en fasanhanne kan klassas under kriteriet permanent revir trots att den bara noterats vid ett tillfälle.

-   Ja, det ska absolut vara permanent revir. En fasan så här års hävdar revir även om den kanske inte hittat en hona, menade Ola Erlandssson.

-  Det är svårare om man till exempel ser hannar av kricka eller snatterand. Där är hannarna många fler och inte alls säkert att de har hittat en partner på denna plats.

Totalt lyckades lagen notera 107 olika arter under de sex timmarna. De mest oväntade var kanske sjöorre, trastsångare, kornknarr och gransångare.

- Trots att vi såg tre sjöorrar som var överraskande så tror jag att vår största upplevelse idag var att få se ett bo från en entita med ungar, förklarade Michael Andersson.

Oscar Axelsson och Isac Fossan Svärd noterade att de kört i diket med mopeden vilket var lite besvärligt. Annars var en bivråk som cirklade sig upp i himlen en bra upplevelse,

- Vår största upplevelse var nog att få se tranor med ungar, det var kul, och så såg vi kricka med ungar, det är inte så vanligt, menade Albin Lundkvist.

- Vi blev nog med överraskade över att få höra två trastsångare på en och samma plats, och så är det alltid mäktigt att få se ett fiskgjusebo, berättade Ola Erlandsson.

Rolf Hagström berättade att han blev förvånad när han plötsligt hörde en gransångare i full aktion.

Laget med Kjell Johansson och Albin Lundkvist segrade. De såg 80 arter och skrapade ihop 677 poäng.

Här är årets resultat:

  1. Kjell Johansson/Albin Lundkvist 80 arter/677 poäng
  2. Åke Lorin/Ola Erlandsson 73 arter/645 poäng
  3. Michael Andersson/Kent Evertsson 65 arter/601 poäng
  4. Rolf Hagström/Kent Halttunen 69 arter/593 poäng
  5. Bernt Jerlström/Ronnie Lindkvist/Gun Isacsson 68 arter/534 poäng
  6. Oscar Axelsson/Isac Fossan Svärd 62 arter/484 poäng

 

Isac Fossan Svärd och Oscar Axelsson får karta över den tilldelade Atlasrutan och instruktioner på morgonen av Ronnie Lindqvist. Foto: Gun Isacson.