Nyheter

2013-10-23

Mats får pris för att ha skapat Oset/Rynningeviken

Mats Rosenberg, kommunekolog i Örebro, får årets Jihdepris av Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Ola Jennersten
Vid Världsnaturfonen, WWF:s, höstmöte på Ulriksdals slott 21 oktober i Solna mottog kommunekolog Mats Rosenberg, Örebro, Jihdepriset. Priset är på 50.000 kronor och Mats får priset för att han envist arbetat för att Oset och Rynningeviken ska bli fantastiska platser för bland annat fågelskådare. 

Mats Rosenberg, mottagare av Jihdepriset 2013, har förvandlat soptippar och gammal industrimark till en oas för invånarna i Örebro. Bara några kilometer från Stortorget har landskapet restaurerats och återfått stora naturvärden – och staden har öppnats upp mot Hjälmaren.
 
Juryns motivering: ”Mats Rosenberg är en eldsjäl som med envishet, kunskap och stort engagemang har fått Örebro kommun att göra värdefulla naturvårdsinsatser. Örebros gamla soptipp och industriområdet med det lilla naturreservatet Oset och Svartåns mynningsområden har omvandlats till strandängar med häckande fåglar, groddammar, blommor och betesdjur som håller landskapet öppet. Det har bidragit till att Örebro utvecklats till en naturpärla för både människor, växter och djur.”
 
Världsnaturfondens naturvårdspris ur "Elisabeth Jihdes Minnesfond" grundades 1999. Priset på 50 000 kronor belönar viktiga naturvårdsinsatser till minne av Elisabeth Jihde.