Nyheter

2013-05-19

Mikroskådning i Stadsparken på pingstaftonen

Magnoliaträden blommade i Stadsparken men gruppen var helt inställda på fågellivet i parken. Foto: Marianne Johansson

Det här är den perfekta fågelskådningen i vår närmiljö. Vi var tolv personer som var nyfikna på vad vår Stadspark har att bjuda på i fågelväg. Vår guide, Ronnie Lindqvist hälsade alla välkomna och presenterade dagens promenad och vad vi kunde förvänta oss att få se. Häckande stenknäckar, ringduvor, gräsänder och koltrastar stod på programmet.


Det första boet som vi fick se var en koltrast som låg och glodde på oss och inte var ett dugg rädd. När alla kollat i Ronnies ”stora” kikare drog vi sakta därifrån för att inte störa.


Stenknäckarna flög fram och tillbaka så vi hann knappt fatta att de var där. Till slut lugnade några av dem ner sig och satt kvar i ett träd så alla hann se dem. Däremellan fick vi se och höra lövsångare, bofinkar, svarthättor och björktrastar.


Många ringduvor häckar i parken så dagens höjdare blev en ringduva, som låg på boet och petade fram sin unge så vi fick se den, årets första tror jag för oss alla.


Över oss flög svalor, skratt-, fiskmåsar och kråkor m.m. Vi såg sedan gässlingar på Svartån annars var det inte så många ägg kläckta i den perfekta barnkammaren som Stadsparken utgör. Sammanlagt såg vi ett 30-tal arter.


Öster om Wadköping ligger en holme mitt i Svartån som utgör en del av f.d. Fiskeholmen, där kunde vi skåda en grågås som låg på boet som fick bli avslutning på en perfekt start på pingsthelgen. 

Marianne Johansson 

En gräsandshona gömmer sig på boet. Förskolebarnen har märkt ut platsen med texten: GRÄSAND ÄGGEN A PRIKNAPPTENMÅNAD GRÄSANDER ÄTER VÄXTER. Foto: Marianne Johansson