Nyheter

2013-09-04

Närkeornitologer guidar naturintresserade ungdomar från Haga

Naturintresserade ungdomar från Haga spanar på fåglar i Oset. Foto: Kent Halttunen
Under tisdagen blev fyra naturintresserade ungdomar guidade i Oset av två fågelskådare från Närkes Ornitologiska Förening.
- Vi jobbar målmedvetet med att våra ungdomar ska komma ut i naturen, berättar Oskar Melin som är fritidsledare på Haga fritidsgård i Örebro.

Klockan tre var det samling vid parkeringen intill reningsverket vid Oset för de fyra naturintresserade ungdomar från Haga fritidsgård. Där kör man under hösten en projekt för att ungdomarna ska komma ut i naturen och bekanta sig med olika aktiviteter. Därför har man bjudit in olika föreningar som kan tänka sig att visa upp sina verksamheter.
Bengt Jalsborn och Kent Halttunen var två av de guider som tog emot ungdomarna för att ge dem en inblick i hur det kan vara när man skådar fåglar.
Vid gamla soptippen blev ett första stopp för att kolla på starar, skator och pilfinkar. När ungdomarna fick se en skata genom tubkikaren blev det en kul upplevelse.
På Almbyängarna möttes den lilla exkursionen av mängder av grågäss och kanadagäss.
När sällskapet kom fram till Ormestaängarna blev det nästan knäpp tyst, på nära håll stod nämligen fyra brushannar och letade föda vid en liten vattenpöl. Att få se dessa individer i en tubkikare blev en hygglig upplevelse för ungdomarna.
Plötsligt blev guiden Bengt Jalsborn uppspelt. Han har fått korn på en blåhake som hoppade runt i den torkade dyn och gav möjlighet till hyggliga observationer.
Efter det blev det fika – och det smakade bra efter en promenad och många olika fågelupplevelser. På ganska kort tid kunde miniexkursionen räkna in 24 olika arter.