Nyheter

2013-10-25

Nils-Erik prickade in en bredstjärtad labb vid Klåvudden

Nils-Erik Ström vid Klåvudden. Foto: Kent Halttunen
Kraftig västlig vind några dagar.
Det fick Nils-Erik Ström från Åmmeberg att åka till Klåvudden på fredag morgon.
Som belöning fick han se en bredstjärtad labb rakt över huvudet.

Nils-Erik Ström från Åmmeberg har åkt många gånger till Klåvudden för att skåda fåglar.
- För 14 dagar sedan var det helt dött, berättar han.
Men de senaste dagarnas hårda västliga och sydvästliga vindar har fått Nils-Erik att fundera om det inte kan blåsa in lite rariteter in i landet också.
- Jag fick lite tid över och passade på att åka till Klåvudden. Det har varit bra några gånger på hösten när det blåst kraftigt från väst, förklarar Nils-Erik.
Han blev extra sugen på att skåda havsfåglar eftersom har vet att det är ett gäng från Närkes Ornitologiska Förening som åker till Hönö för att skåda havsfåglar den här helgen. Nils-Erik skulle gärna ha följt med, men den här gången passade det inte.
Det blev en tur till Klåvudden på morgonen och det blåste rejält.
- Det var inte så mycket att se men det kom ett par sjöorrar från Hargeviken och rundade udden, säger Nils Erik.
- Men efter en timme så kom det en labb rakt över huvudet på mig. Det var bra ljus och jag hade inga problem att artbestämma fågeln. Och det var ju extra kul eftersom jag hade en känsla för att det skulle kunna vara möjligt.
Det är inte första gången Nils-Erik ser en bredstjärtad labb vid Klåvudden, det finns flera höstobservationer vid Klåvudden och Harge genom åren. Men dagens observation var enligt Artportalen Svalan den 15 observationen i Närke genom tiderna. De flesta har varit just på hösten.
- Det är ju inte omöjligt att de kan ha blåst in lite fler havsfåglar i Vättern de här dagarna eftersom det blåst hårt på Västkusten, säger Nils-Erik Ström.