Nyheter

2013-05-25

NOF-exkursion vilse i Kilsbergen

Exkursionsledaren Ronnie Lindqvist berättar om vilka spår som den tre-tåriga hackspetten lämnar efter sig.

Vädret var strålande när vi steg ur bilarna och började vår vandring mot Vargkitteln i Kilsbergen den här försommarkvällen. Svartvit flugsnappare, svarthätta och trädpiplärka underhöll oss. Skogen var myggfri och visade upp många spår av våra hackspettar. De tre-tåiga hackspettarnas framfart var lätt att påvisa för deltagarna. Träden med sina rader av hål och den avskalade barken talade sitt tydliga språk. Även stora hål från spillkråkornas födosök lät sig beskådas.

Korvgrillningen vid den vackra grillplatsen blev en härlig paus med en trevlig pratstund.

Sen fortsatte vandringen och eftersom stigen var tydlig och skyltningen obefintlig hamnade vi något ur kurs. Som tur var kantades vägen av liljekonvalj, skogsviol, de första midsommarblomstren samt en och annan kopparödla. Starka som vi var, stretade vi på och efter någon extra kilometers vandring kunde vi 10 deltagare lyckligt återse bilarna.

Bästa fågelobsen den här relativt fågelfattiga kvällen var de tre gökarna, två galande hanar och en gurglande hona. Många andra arter hörde och såg vi naturligtvis, koltrastar, gärdsmyg, rödhakar och många fler, men framförallt var det en underbar försommarkväll med trevligt umgänge. 

Från vänster: Ingvar Gustavsson, Jonas Blücher, Maríanne Palm, Ronnie Lindqvist, Holger Eriksson, Gunilla Lagesson