Nyheter

2013-03-27

NOF säger nej till utökad skyddsjakt på vitkindad gås i Hargebaden

Foto: Torbjörn Arvidson

Närkes Ornitologiska Förening tycker inte att det är befogat med en utökad skyddsjakt på vitkindad gås i Hargebaden. Det är osäkert hur många gäss det finns i området, det finns inte beskrivet på vilket sätt gässen skitar ner och det finns inte heller beskrivet vilka andra åtgärder man vidtagit för att skrämma bort gässen från platsen, skriver NOF i sitt remisssvar.

 

Sydnärkes miljöförvaltning har ansökt hos Länsstyrelsen i Örebro om att få bedriva skyddsjakt på vidkindad gås vid Hargebaden, Askersunds kommun.

Förra året gav Länsstyelsen i Örebro tillstånd att skjuta 10 fåglar, i år vill man utöka skyddsjakten och skjuta 20 fåglar. Enligt de boende i området finns det över 100 vitkindade gäss som mest i området och fåglarna kan vara mycket aggressiva.

Anledningen till skyddsjakten är att fåglarna skitar ner i framför allt Hargeviken.

Sydnärkes miljöförvaltning (gemensam förvaltning för kommunerna i södra Örebro län) anser att de gjort andra åtgärder, bland annat satt upp nät, för att freda sig mot de vitkindandade gässen, men att det inte hjälper.

Närkes Ornitologiska Förening var redan förra året mycket kritisk till skyddsjakten. Föreningen menar att det ska finnas mycket starka skäl till att bryta mot EU:s fågelskyddsdirektiv; där står det att det är förbjudet att jaga under häckningstid.

Läs mer här..