Nyheter

2013-03-08

Nu börjar NOF guida vid Svansjön Tysslingen

Under lördagen guidade Ronnie Lindqvist från Närkes Ornitologiska Förening besökare vid svanrasten i Rånnesta, Tysslingen. Foto: Kent Halttunen

Under helgen, 9-10 mars, kommer guider från Närkes Ornitologiska Förening att finnas på plats vid Rånnesta, Tysslingen.

Guiderna ska finnas till hands under de kommande fem helgerna och hjälpa alla de många tusen besökare som kommer till svanrasten.

 

De första sångsvanarna har redan kommit till Rånnesta som ligger i den norra delen av Tysslingen. Under de kommande veckorna väntas flera tusen sångsvanar rasta vid sjön. Som mest kan det blir upp till 4.000 sångsvanar på en dag. Tysslingen är den största rastplatsen i Västeuropa för sångsvanarna.

Det här är ett vackert skådespel som också lockar tusentals besökare. Därför har Närkes Ornitologiska Förening beslutat att finnas på plats och guida de som besöker svanrasten.

Under de kommande fem helgerna kommer det finnas två guider varje lördag och söndag mellan klockan 9-12.

Guiderna kommer att ha västar på sig och kommer också ha en del informationsmaterial om både sångsvarna och material om Närkes Ornitologiska Förening. Vill du veta mer om svanarna eller om alla de andra fåglarna som finns vid Tysslingen: tveka inte – ta kontakt med guiderna och fråga.

Vid sidan av guiderna finns alltid de som räknar svanarna. Det är svangeneralen Helny Olsson och hennes medhjälpare som finns vid Rånnesta varje dag tidigt på morgon för att räkna in hur många sångsvanar som finns på plats just denna dag.

Välkomna till Tysslingen!  

Så här hittar du till Tysslingen.